Pametne investicije: Stvari u koje je vredno uložiti novac

Da se razumemo – para nikad dosta! Ipak, dok često novac trošimo na stvari koje nam i nisu toliko bitne (dakle, razbacujemo se), na stvari u koje je vredno uložiti nekako i dalje izbegavamo da trošimo jer nam je lakše da gomilu novca damo na materijalne stvari, dok one duhovne, koje hrane dušu i koje često nisu opipljive, ne smatramo toliko važnim da bismo u njih ulagali.

Poenta je – trošimo novac na pogrešne stvari!

Odnosno, na one kod kojih je u redu da „odrešimo kesu“ se suzdržavamo, sve kao danas-sutra ćemo, dok rado „bacamo“ novac na kratkotrajna zadovoljstva.

Ali, ako želite da poradite na kvalitetu svog života, zaista bi trebalo da prestanete ovako da se ponašate i jednom za svagda odredite stvarne prioritete.

Putovanja

Prva na listi pametnih investicija su sasvim sigurno putovanja jer – što više putujete to ste zapravo bogatiji! Upoznavanje sveta, novih ljudi i različitih kultura je neprocenjivo iskustvo koje će vas ispuniti, oplemeniti i sasvim sigurno promeniti, nabolje.

Znamo da putovanja, naročito one daleke destinacije, jesu skupa, ali za početak napravite spisak zemalja koje biste voleli da obiđete i odredite kojim redom ćete ići, na primer, od najjeftinijeg do najskupljeg putovanja. A onda počnite da štedite.

Ne morate svakog meseca da trošite brdo para na garderobu i izlaske, već taj novac izdvojite za svoj „fond za putovanja“.

Pronađite aranžman sa popustom, iskoristite akcije, otputujte na svega par dana, ali  ispunite svoju želju da posetite baš to mesto. Napunićete se pozitivnom energijom, a uspomene koje tom prilikom sakupite će vam trajati zauvek!

Putovanja su najbolji mogući odmor od monotone svakodnevice i obaveza kojima ste gotovo 24/7 preplavljeni. Zato – putujte, putujte, putujte!

Učenje, obrazovanje i usavršavanje

Druga stvar koja hrani vašu dušu i koja je kao takva jako važna za kvalitetan i ispunjen život jeste edukacija. Ulaganje u obrazovanje, učenje i usavršavanje je ništa drugo do ulaganje u sebe i svoju budućnost.

Ukoliko niste studirali ono što volite, pomozite sebi i omogućite sebi da radite ono što volite tako što ćete novac uložiti u doškolavanje ili kurs koji će vam omogućiti da pronađete i radite svoj posao iz snova.

Sada je trenutak da najzad naučite strani jezik koji vam može otvoriti mnoga vrata po pitanju karijere, a škola stranih jezika je toliko da možete da birate koja vam najviše odgovara!

Naučite da vozite, naučite da slikate ili plešete – svaki oblik edukacije, usavršavanja i rada na sebi je investicija koja ne može da bude pogrešna ili neisplativa, verujte nam! Kao i u slučaju putovanja, napravite spisak želja i, ako vam je tako lakše, krenite od najmanje investicije pa polako uvećavajte budžet i ispunjavajte svoje želje.

Ukoliko imate slobodnog vremena koje trenutno ne znate kako da utrošite, a da bude produktivno, pokušajte da nađete dodatni posao koji će samim tim biti dodatni izvor zarade, kako biste od tog novca mogli da ulažete u ono što volite i što vam je potrebno.

To mogu da budu i vikend poslovi, a svakako vam savetujemo da pronađete onaj u kojem ćete uživati i koji vam neće zadavati glavobolju iako bi on imao sjajan krajnji cilj za koji je čak i vredno pomučiti se – ulaganje u sebe.