Tržište mobilnih telefona u 2019. godini

Ova godina je polako na izmaku. Sabiraju se rezultati, simiraju utisci, računa se, predviđa, kuju planovi za novu poslovnu godinu. No, da bi se dobra strategija za poslovnu 2020. godinu donela, moraju se precizno isplanirati svi potezi. A pritom, mora se izračunat šta je sve do sada urađeno.

To dobro znaju velike kompanije, pogotovu vodeći brendovi na tržištu. Samo jedan pogrešan potez i sav trud i rad može da krene u suprotnom smeru. Bitka za potrošače je surova, stoga se ne sme kalkulisati.

Vodeći proizvođači mobilnih telefona to dobro znaju. A i ova 2019. godina je potvrdila. Pojavili su se novi modeli Samsung telefona, a ni Amerikanci nisu posustali. Stigli sui  novi Apple pametni telefoni. Sada se sve prati.

Najnoviji telefoni se razlikuju danas po sitnim karakteristikama, jer se proizvođači utrkuju koji će model imati bolje performanse. Sve se gleda, brzina, trajanje baterije, kamera, kvalitet ekrana, tako da nikad teže nije bilo izabrati najbolji mobilni telefon.

A ništa lakše neće biti ni u 2020. godini. Barem tako potvrđuju svetske kompanije. Najveća imena industrije ponudila su 5G pametne telefone, a evo koji su modeli bili najpopularniji ove godine.

Sve što treba da znate o pametnim telefonima

Pre nego što kupite novi telefon, evo koje vam modele predlažemo da najpre pogledate. Važe za najbolje telefone, a kada je u pitanju  servis mobilnih telefona, proizvođači tvrde da razloga za brigu nema.

IOS ili Android, pitanje je sada!

O da, to je prva odluka koju morate da donesete. Za koji god da se odlučite, trebalo bi najpre da imate na umu da svaki operativni sistem ima svoje specifičnosti, drugačiji dizajn i da imaju posebne načine rada. Ni svi Android uređaji nisu isti, jer iako postoje standardna rešenja, Samsung i Xiaimu su potpuno različiti telefoni.

Veličina ekrana i trajanje baterije

Ako neko ne zna, veličina ekrana se izražava u inčima. Meri se dijagonala od gornje do donje ivice ekrana i dobija se tačno određena veličina. Uglavnom su najtraženiji mobilni telefoni koji imaju veličinu ekrana između 5 i nešto više od 6 inča.

Ipak, napominjemo da velike ekrane nije lako čuvati, pogotovu nije jednostavno držati ih u džepu, a još ako imaju i zaštitnu navlaku, onda ih je nemoguće samo jednom rukom držati.

Koliko vam baterija trenutno traje?

U secifikacijama svakog mobilnog telefona jasno stoji koliko je predviđeno vreme trajanja baterije. Međutim, svi proizvođači navode da je trajanje baterije veće od 24 časa. A šta to zapravo znači?

Kada se navodi predviđeno vreme trajanja baterije, proizvođači misle u odnosu na sate razgovora. Zato onda nemojte da se čudite ako vam baterija kraće traje.

Kolika vam je memorija potrebna?

Ako vas interesuje pametni teefon koji ima malo slabije specifikacije, onda treba da znate da uglavnom takvi telefoni imaju oko 2GB radne memorije. Što to znači? Radna memorija služi da vaš telefon radi brže, a za bolje modele čini se da je postao standard najmanje 4GB radne memorije.

Kada je reč o čuvanju i skladištenju aplikacija, fotografija i drugih podataka, preporučuje se najmanje 32GB memorije, dok nešto skuplji telefoni sadrže najmanje 64GB.