Da li se više isplati kupiti novi ili stari stan?

Da li razmišljate o kupovini nekretnine?

Mnogi se često nađu u dilemi da li je isplativij kupiti novi stan ili se ipak radije odlučiti za starogradnju. Iako je novogradnja skuplja čak i za 30% nekada to i nije najbolja preporuka za kupovinu stana koji pripada staroj gradnji.

Stručnjaci za prodaju nekretnina različitog su mišljenja i ne mogu da se usaglase da li je bolje kupiti stan u star ili u novoj zgradi, jer i nova i stara gradnja imaju određene prednosti, ali i mane. Jedino oko čega su saglasni jeste cena. Naravno, skuplji su stanovi u novoj gradnji, a prodaja stanova u Beogradu iz godine u godinu sve više raste.

Prednosti i mane stare gradnje

Mnogi agenti za nekretnine mišljenja su da su stare zgrade stabilnije i temeljnije i da je bolje kupiti stan u takvoj zgradi. Za pojedine novogradnje trba posebno utvrditi kakva je zgrada, jer mnoge su izgrađene tako da im je statika loša.

Ipak, mlađi kupci se radije odlučuju za bolje lokacije i više im odgovara da sami uređuju svoj životni prostor. Važno im je da stan daju svoj pečat, a uz to gledaju najpre zgrade koje imaju uredne i čiste ulaze. Biraju dobru lokaciju u blizini škola, domova zdravlja, vrtića.

Za  razliku od novogradnje, u stanove u starim zgradama često mora mnogo da se ulaže. Kod starih zgrada mora da se ulaže u sređivanje prostorija, hodnika, fasade, ali to ne znači da su sve stare zgrade iste.

Neki stanovi u starogradnji su odlični što nekad nije slučaj sa novogradnjom. Naime, ima investitora koji ne ulažu dovoljno u izgradnju novih zgrada, pri čemu može doći do opadanja faade ili do krnjenja stepeništa.

Prednosti starih stanova jesu u tome što se za kupovinu prvog stana kupcu umanjuje porez prilikom prenosa apsolutnih prava.  Prema mišljenjima stručnjaka najbolja starogradnja nalazi se u Starom gradu i na Vračaru, a najkvalitetniji stanovi gradili su se u Beogradu pre skoro više od sedam decenija.

Prednosti i mane novih stanova

Kada se odlučite za kupovnu novog stana, prvo proverite da li zgrada poseduje sve standarde za upotrebnu dozvolu. Dok je u starim stanovima neophodno uraditi bar neko minimalno renoviranje, kod novih stanova to nije slučaj.

Takođe, kod starih zgrada treba proveriti struju, vodu, kanalizaciju, a sa nobogradnjom ne morate da brinete. Naravno, napominjemo, ako nova zgrada poseduje sve standarde.

Ne čudi onda zašto se radije biraju novi stanovi. Zato im cena i raste, ali prilikom kupovine, budite obazrivi. Najbolje bi bilo da imate stručnjaka koji će vas posavetovati i koje će proveriti da li je zgrada kvalitetno urađena. Svakako, prodaja stanova u Beogradu je sve privlačnija kupcima, a najviše se traže manji stanovi.

Niži spratovi, etažno grejanje, dobra lokacija

Danas je najvažnije za svakog kupca da se stan nalazi na dobroj lokaciji i da je novija gradnja u pitanju. Ranije su bili popularni stanovi koji imaju centralno grejanje, a danas to više nije tako.

Kupci sada već biraju stanove u kojima nema centralnog grejanja, jer su računi tokom godine isti i grejanje je sve skuplje. Najmanje se traže visoki spratovi i potkrovlja, a najinteresantnije su zgrade sa etažnim grejanjem.