Crveno zlato – info i zanimljivosti

Crveno zlato ili u svetu popularno kao rose gold je legura zlata i bakra koja se uveliko koristi u izradi nakita. Crveno zlato je poznato i kao pink gold ili pink zlato. Poznato je da je ova vrsta zlata bila veoma popularna u Rusiji, na samom početku 19. veka. Zbog toga su ovu vrstu zlata nekada nazivali i rusko zlato.

U današnje vreme, u 21. veku, crveno zlato i izrada nakita od njega je ponovo popularna. Dosta se koristi za izradu burmi, ogrlica i nakita za zube (grillz).

Interesantno je spomenuti da je tokom davnih vremena, zbog nečistoće tokom procesa topljenja, zlato često dobijalo crvenkastu boju.

Zbog toga se u mnogim grčko-rimskim tekstovima, pa čak i u tekstovima iz srednjovekovnih vremena, zlato opisuje kao “crveno” i ima često taj stalni epitet uz sebe.

Različite vrste crvenog zlata

Iako se imena često menjaju i koriste na različite načine, razlika između crvenog, roze i pink zlata se sastoji u postotku bakra u njemu. Što je veći sadržaj bakra, to je boja zlata više crvena. Pink zlato ima najmanje bakra, zatim ide roze zlato i na kraju, crveno zlato koje ima najveći sadržaj bakra.

Primeri za uobičajene legure za 18K roze zlato, 18K crveno zlato, 18K pink zlato i 12K crveno zlato su sledeće:

  • 12K crveno zlato ima 50 % bakra i 50 % zlata;
  • 18K pink zlato ima 5 % srebra, 20 % bakra i 75 % zlata;
  • 18K roze zlato ima 2.75 % srebra, 22.25 % bakra i 75 % zlata;
  • 18K crveno zlato ima 25 % bakra i 75 % zlata.

Poznato je da se u legure bogate bakrom može dodati i 15 % cinka, kako bi se dala boja koja više podseća na crvenkasto-žutu ili tamnožutu. Na Bliskom istoku se često nalazi 14K crveno zlato koje sadrži 41.67 % bakra.

Najbolja verzija crvenog zlata koja ima najveći broj karata, poznata je pod nazivom CROWN GOLD. Ovo zlato ima 22 karata.

Šta još znamo o poreklu imena Crown gold zlata?

Crown gold je, kao što je rečeno, 22-karatno zlato, odnosno legura koja se koristila za kovanice koje su uvedene u Engleskoj 1526. godine. Uveo ih je Henri VIII kako bi zamenio ranije vladarske kovanice koje su bile napravljene od znatno mekšeg zlata i koje su se lakše habale.

Standard od 22K je bio korišćen za britanske zlatne kovanice od ovog trenutka.

Rose gold

Ima li romantičnijeg naziva za plemeniti metal od roze zlata? Svi smo čuli za njega, ali šta je rose gold zapravo?

Ako ste posvetili i najmanje pažnje trendovima u proteklih nekolliko godina, onda ste sigurno naišli na podatak da je rose gold boja i rose gold nakit prisutan skoro svuda. Prodaje se obuća u ovoj boji, lakovi za nokte, maske za mobilne telefone, a naročito nakit, odnosno zlatni nakit.

Rose gold je metal koji je poznat i kao pink zlato ili crveno zlato. Kao što smo rekli to nije 100 % zlato. Rose gold je delikatna mešavina klasičnog žutog zlata, srebra i bakra. Srebro i bakar se kombinuju da bi se dobio pink odsjaj, odnosno pink nijansa.

Pa, da li je rose gold zapravo zlato?

Jeste. Rose gold se pravi od pravog zlata, čak i ako ono nije 100% zlato. Veći broj karata u komadu nakita će indicirati čistoću zlata po komadu. Na primer, 18K zlato je 75 % zlata, dok je 14K zlato 58 % zlata.

Zbog čega je rose gold kombinacija metala?

Rose gold se pravi kombinacijom specifičnih količina srebra, bakra i zlata u jednu mešavinu. Kada ispitujete broj karata, onda se to odnosi na delove zlata unutar jednog komada nakita.

24K zlato će biti 100 % zlata. 18K zlato će biti 75 % zlata ili 18 delova zlata i 6 delova legure.

Legura se odnosi na druge metale koji su dodati u zlato kako bi se napravio krajnji produkt. U slučaju rose gold, to je legura sa bakrom i srebrom.

Metali koji se dodaju u čisto zlatu imaju različitu svrhu. U slučaju rose gold, bakar i srebro dodaju pink boju koja je poželjna kod vrste metala, odnosno nakita koji zovemo rose gold.

Ali postoji i drugi razlog zbog čega zlatni nakit nije napravljen od 100 % zlata. Zlato je samo po sebi mekan metal. On je toliko mekan da će se nakit koji je napravljen samo od njega brzo iskriviti čak i nakon sporadičnog nošenja, a kamoli svakodnevnog.

Dodavanje jačih metala omogućava da se napravi nakit koji ne može biti uništen nakon nekoliko meseci nošenja. Dobro napravljen i visokokvalitetan rose gold nakit je trajan i prelep zahvaljujući specifičnoj kombinaciji metala koji se koriste za njegovo pravljenje.

Da li rose gold može da potamni?

Potamnjivanje se odnosi na situaciju u kojoj metali gube svoj sjaj, tamne i suštinski rđaju zbog hemijskih reakcija sa vazduhom. Ovo ne zvuči nimalo prijatno, zar ne? Potamnjivanje je obično vrlo vidljivo na starijim komadima nakita ili dekora. Tamno je i prljavo i izgleda kao sloj prljavštine preko vašeg dragocenog blaga.

Dobra vest je da rose gold ne tamni. Može samo nakon nekog vremena da postane tamnije boje i više crveno. Ali to se ne dešava zbog toga što ono tamni. To je zbog prisustva bakra koji vremenom dobije donekle vintage izgled.

Da li je rose gold trajna legura?

Već smo spomenuli da je zlato mekano i da ga legure čine nakit izdržljivijim i jačim. Ovo je naročito tačno u slučaju rose gold zbog komponente bakra. Bakar se smatra jednim od najizdržljivijih metala, pa se čak koristi i u građevinskim konstrukcijama, kao i u električnim provodnicima.

Rose gold primerci nakita će trajati godinama i izgledaće sve bolje kako vreme bude prolazilo.

Koji tip nakita se može napraviti od rose gold?

Bilo koji tip nakita se može praviti od ove vrste zlata. Nežna boja se dobro usklađuje sa drugim tipovima metala u jednom komadu nakita, kao i sa mnogim različitim bojama dragog kamenja na njemu.

Rose gold se može lepo slagati sa sterling srebrom, žutim zlatom, platinom ili belim zlatom za klasičan i čist izgled. Trobojni izgled srebra, zlata i rose gold je bio hit na modnoj sceni u poslednjih nekoliko godina.