Zlato 750 finoće – nakit, cena i info

Zlato kao hemijski element ima oznaku Au. Ova oznaka potiče od latinskog naziva aurum. Atomski broj zlata je 79. To znači da je zlato element koji ima jedan od najviših atomskih brojeva u periodnom sistemu (koji se pojavljuje u prirodi).

Kada je u svom najčistijem obliku, zlato je svetlo, pomalo crvenkasto-žute boje, gust, mekan, savitljiv i rastegljiv metal. Ako se posmatra u hemijskom kontekstu, onda se kaže da je zlato prelazni metal. On skoro da nije reaktivan i nalazi se u čvrstom stanju u normalnim uslovima.

Kao što znamo, zlato se pojavljuje kao slobodni element, u izvornom obliku, kao grumen ili zrno, u stenama, aluvijalnim nanosima, itd.

Zlato se pojavljuje i kao čvrsta serija zajedno sa srebrom, ali i kao prirodna legura sa paladijumom i bakrom.

Zbog mnogih svojih karakteristika, a najviše zbog toga što je vrlo redak element u prirodi, zlato se smatra dragocenim i plemenitim metalom. Koristi se za kovanice, nakit i razne umetničke primene u istoriji ljudske civilizacije.

U današnje vreme se zlato iskorišćava na sledeći način: 40 % ide u investicije, 50 % ide u pravljenje nakita, a 10 % u industriju.

Po poslednjim statistikama, najveći proizvođač zlata je Kina. Tamo se dobije 450 tona godišnje.

Finoća zlata

Finoća zlata, odnosno proporcija zlata u leguri, meri se pomoću merne jedinice koja se zove karat (K). Čisto zlato je zlato koje ima 24K.

Drugačije rečeno, onoliko koliko ima karata u nekom komadu nakita, zapravo znači koliko delova čistog zlata ima u tome. Najfinije i najčistije je ono zlato koje ima 24 dela zlata ili 24K, ispod njega je 22K, zatim 18K, 14K, 10K i 8K. Ako ove brojke posmatramo kao oznake za finoću, to će značiti da zlato od 24K nosi oznaku 999, a zlato od 22K ima oznaku 916.

Za one koji žele da znaju razliku između oznaka koje zlato nosi, evo objašnjenja.

Različiti tipovi karata kod zlata

Karat je termin koji se koristi da bi se izmerila čistoća zlata. Pre nego što razumemo razliku između 24K, 22K i 18K, trebalo bi da znamo čemu karat služi. Karat se, u osnovi, koristi da izmeri čistoću zlata. Što je veći broj karata, čistije je zlato.

24K zlato se zove i čisto zlato ili 100% zlato. To znači da su sva 24 dela u zlatu zapravo čisto zlato bez tragova bilo kog drugog metala. To je zlato koje je 99.9 % čisto i razlikuje se po svetloj žutoj boji. Ne postoji viša forma zlata od 24K i toga morate biti svesni pre nego što poverujete nekom prodavcu koji vam nudi zlato od 25K J.

Pošto je to najčistiji oblik zlata, njegova cena je, prirodno, mnogo veća od one koju imamo kod 22K i 18K zlata.

Ipak, ovo zlato je meko, pa se ne koristi za nakit. Od njega se prave kovanice, zlatnici i pločice.

Takođe, ono se koristi za elektronske i medicinske uređaje.

22K zlato znači da je 22 dela čisto zlato dok je dva dela od nekog drugog metala. Ova vrsta zlata se dosta koristi u juvelirstvu. Kod ovog zlatnog nakita je 91.67 % čistog zlata. Ostatak čine metali poput cinka, srebra, nikla, kao i druge legure.

Zlato sa 750 finoće ili zlato od 18K

Zlato koje nosi oznaku 750 jeste zlato od 18 karata (18K). Ovo zlato se poprilično koristi u juvelirskom zanatu, odnosno u proizvodnji i ručnoj izradi nakita. Pored njega, dosta se upotrebljava i zlato od 14 karata.

Zlato sa oznakom 750 ima 75 % potpuno čistog zlata u sebi, a ostatak čine legure drugih metala.

Drugim rečima, 18K zlato ima 75 % zlata pomešanog sa 25 % drugih metala poput bakra, srebra, itd. Najčešće se komadni nakit i nakit sa dijamantima prave od ovog zlata. Ovo zlato je manje skupo u poređenju sa 24K i 22K. Ima manje jaku žutu boju. Prepoznavanje nakita sa finoćom 750 je jednostavno, jer na njemu postoji pečat 18K/18kt ili 750/0.75.

Nakit od zlata 750 finoće – prednosti

Nakit napravljen od zlata 750 finoće nudi dobar balans između trajnosti, izdržljivosti i finoće izrade. Kako je napravljena ova legura i kako da izaberete između nakita od 18K i nakita sa višim ili manjim brojem karata, odnosno finoće?

Ako je komad nakita označen sa 18K, to jednostavno znači da je u njemu ukupno 24 dela od kojih je 18 delova zlata i 6 delova od nekih drugih metala. Izraženo u procentima, 18K je jednako 75 % sadržaja zlata. Ostatak od 25 % se sastoji od metala kao što su cink, bakar, nikl, itd.

Dodatni metali u 18K zlatu služe da učine leguru tvrđom i izdržljivijom nego što je to slučaj kod 24K zlata, jer je ovo zlato isuviše mekano za nakit.

U poređenju sa zlatom koje ima niži broj karata, ovo zlato i ovaj nakit imaju neke prednosti. Na primer, pošto je ovo zlato čistije, retko da će izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su osetljivi na nikl, ukoliko je ovaj metal prisutan u leguri.

Komad nakita koji je napravljen od 10K zlata i sadrži nikl će verovatno izazvati osip, ako ste alergični na ovaj metal.

Drugi razlog za kupovinu nakita od 18K je taj što je njegova boja bliža boji čistog zlata, dok je boja kod 14K i 10K nakita manje intenzivna.

Kupovinom nakita koji je napravljen od 10K zlata i koji sadrži svega 41.7 % zlata, vi zapravo kupujete komad nakita koji je napravljen više od metala nego od zlata.

Negativna strana nakita od zlata 750 finoće jeste što je taj nakit mekši i manje trajan nego manje čiste legure. Na primer, zlatni prsten od 10K ili 14K zlata će se mnogo sporije pohabati nego onaj koji je napravljen od zlata finoće 750.

Trenutna otkupna cena zlata 750 finoće iznosi 2750.00 dinara za gram.