Šta je bitcoin kriptovaluta – cena na berzi, zarada, upotreba i informacije

U ne tako davnoj prošlosti, koja se vezuje za period od pre oko jedne decenije, priču o bitkoinu (izvorni, odnosno originalni oblik ove reči glasi „bitcoin“ i potiče iz engleskog jezika) ne bi uopšte bilo moguće započeti, jer u to vreme bitkoin nije ni postojao i priča o njemu mogla bi se smatrati fikcijom osobe koja je „zgledana“ u daleku budućnost.

Međutim, nedugo nakon toga, tačnije 2009. godine, bitkoin je nastao i postao je deo stvarnosti, pa je tako postalo moguće i započeti priču o njemu.

Tema ovog teksta, biće upravo priča o bitkoinu, a ukoliko odlučite da pažljivo ispratite tu priču, bićete u prilici da saznate šta je konkretno bitkoin, koja je njegova vrednost i na koji način se bitkoin može zaraditi, a na koji način se može upotrebiti, tačnije potrošiti.

Pa, da počnemo redom.

Šta je bitcoin?

Bitcoin ili bitkoin, predstavlja prvu i i dalje ubedljivo najstabilniju, a samim tim i najpopularniju kriptovalutu (cryptocurrency). Kako bi ste mogli jasnije da razumete značenje bitkoina, reći ćemo vam da kriptovaluta zapravo predstavlja pojam koji se odnosi na bilo koju formu digitalnog novca, odnosno digitalne valute.

Dakle, uprošćenim rečnikom rečeno, bitkoin se može definisati kao prvi i i dalje ubedljivo najstabilniji, a samim tim i najpopularniji oblik digitalnog novca, odnosno digitalne valute.

Ovaj oblik platnog sredstva, nastao je 2009. godine, od strane osoba koje koriste zajednički pseudonim koji glasi Satoši Nakamoto.

U trenutku kada je bitkoin nastao kao oblik platnog sredstva, mnogi su prema njemu imali krajnje skeptičan pristup i smatrali su da on predstavlja iracionalnu i prolaznu ideju koja je igrom slučaja realizovana, ali koja neće opstati, a još manje zaživeti.

Ipak, pokazalo se drugačije i bitkoin danas kao što smo i naglasili predstavlja ne samo prvu, već i ubedljivo najstabilniju i samim tim najpopularniju kriptovalutu na svetu.

Nakon što je bitkoin nastao, a onda i zaživeo, osmišljene su i brojne druge kriptovalute kao što su na primer „peercoin“, „ripple“, „litecoin“ ili „dogecoin“. Međutim, nijedna od pomenutih, kao ni brojne druge kriptovalute, nisu uspele da prestignu, niti čak da stignu vrednost i popularnost bitkoina i upravo zato, bitkoin se i danas, nakon gotovo deset godina od trenutka kada je nastao i dalje potpuno opravdano smatra vodećom kriptovalutom na svetu.

Nešto po čemu se bitkoin prvenstveno razlikuje od ostalih oblika platnih sredstava, jeste to što on kao oblik valute ne poseduje svoju „centralnu banku“, što konkretno znači, da ni jedna banka na svetu ne može kontrolisati način na koji se odvija pad ili porast vrednosti bitkoina.

Na koji način nastaje bitcoin?

Za razliku od “običnog” novca, koji je u svakodnevnoj upotrebi i koji se može zaraditi na neograničeno mnogo načina, kao što je to uostalom i poznato, bitkoin srazmerno činjenici da predstavlja oblik digitalne valute može nastati samo i isključivo digitalnim putem.

Konkretnije, postupak nastanka, tačnije stvaranja bitkoina, stručno se naziva “mining” to jest “rudarenje”.

Da bi bilo moguće pristupiti postupku kakav je “mining” to jest “rudarenje”, neophodno je imati pristup računaru i neophodno je ovladati umećem upotrebe specijalnih računarskih programa koji omogućavaju prethodno pomenuto “rudarenje”.

Upotreba takvih programa, podrazumeva korišćenje kriptovanih algoritama, koji predstavljaju ništa drugo do specijalnu formu matematičkih jednačina koje su “upakovane” u takve, specijalne vrste softverskih programa.

Proces uspešnog rešavanja pomenutih kriptovanih algoritama, odnosno specijalnih formi matematičkih jednačina rezultira stvaranjem bitkoina, to jest zarađivanjem bitkoina.

Kako bi vam informacije o načinu zarađivanja bitkoina bile jasnije, njima ćemo dodati podatak da postupak stvaranja bitkoina ne podrazumeva obavezu ulaganja fizičkog napora niti veština, ali da podrazumeva obavezu ulaganja računarskog kapaciteta koji sadrži specijalne softvere koji kroz proces rešavanja zadatih kriptovanih algoritama “rudare” i “iskopavaju” bitkoine.

Važan podatak koji je povezan sa postupkom “rudarenja” i “iskopavanja” bitkoina, odnosi se na činjenicu da je dnevna količina bitkoina ograničena.

Naime, u toku jednog dana, u digitalnom “rudniku” bitkoina nalazi se oko dvadeset miliona primeraka ove vrste digitalnih novčića.

Ta količina digitalnih novčića, dostupna je svim zainteresovanim “kopačima rudnika” koji su raspoređeni po čitavom svetu.

Onog trenutka kada se “iskopaju” svi bitkoini iz digitalnog “rudnika”, njihova rezerva ostaje prazna sve do sutra kada postaje dopunjena sa novih dvadesetak miliona primeraka digitalnih novčića.

To koliko primeraka bitkoina će uspeti da “iskopa” jedna osoba, zavisi od kapaciteta njenog računara i od uspešnosti u procesu rešavanja specijalnih kriptovanih algoritama, odnosno specijalnih matematičkih jednačina.

Vrednost i cena bitcoina

Kada je u pitanju vrednost, odnosno cena bitkoina, prvo i osnovno što je potrebno napomenuti, jeste da se ona određuje na način koji je drastično različit od načina na koji se određuje vrednost “običnog” novca.

Konkretnije, svaki pojedinačni digitalni novčić kakav je bitkoin, može se podeliti na ukupno milion delova, a ti delovi bitkoina stručno se nazivaju “Satoši” (u originalnoj verziji “Satoshi”).

Konkretna vrednost bitkoina, izuzetno je sklona promenama i kao takva, ona doslovno non stop varira, tokom svih sedam dana u nedelji, tokom sve četiri nedelje u mesecu i tokom svih dvanaest meseci u godini.

Promene vrednosti bitkoina, mogu se pratiti na grafikonu koji je dostupan na zvaničnom sajtu ovog oblika kriptovalute, ali se veoma teško mogu unapred predvideti.

Prosečna cena, a samim tim i prosečna vrednost bitkoina, iznosi oko 1.300 američkih dolara (USD).

Ukoliko uzmete u obzir da jedan gram zlata u proseku košta oko 40 američkih dolara (USD) i da srazmerno tome jedna unca zlata koja iznosi oko 32 grama zlata košta oko 1.200 američkih dolara (USD), shvatićete da je vrednost bitkoina velika i da ova forma kriptovalute ima izuzetno snažan potencijal.

Kupovina bitcoina

Ipak, iako naspram prosečne vrednosti koju poseduje ima izuzetno snažan potencijal, bitkoin predstavlja oblik kriptovalute u koju je rizično investirati, to jest koju je rizično kupovati.

Da bi ste se upustili u kupovinu bitkoina, neophodno je da se prethodno veoma predano posvetite proučavanju načina na koji se u datom periodu odvijaju promene vrednosti bitkoina.

U skladu sa rezultatima takvog proučavanja treba promišljeno da donesete odluku o tome da li je pravi trenutak za investiranje u bitkoine, to jest za kupovinu bitkoina.

Naime, srazmerno činjenici da je vrednost bitkoina izuzetno promenljiva, investiranje u ovu vrstu digitalne kriptovalute u pogrešnom trenutku, može vas izložiti drastičnom novčanom gubitku.

Sa druge strane, ukoliko ste dovoljno mudri i ukoliko pravilno proniknete u način na koji se u datom periodu odvijaju promene vrednosti bitkoina, investiranje u ovu vrstu kriptovalute vam može doneti i enormnu zaradu.

Ukoliko pak ipak izaberete pogrešan trenutak za kupovinu bitkoina i ukoliko željenu količinu bitkoina platite po visokoj ceni, za utehu vam može poslužiti podatak da će pre ili kasnije vrednost bitkoina ponovo biti tolika da će vam se isplatiti.

Pri tavim okolnostima, treba da budete strpljivi i da bitkoine sačuvate do trenutka kada njihova vrednost bude zadovoljavajuća i kada ih je pametno potrošiti, odnosno investirati u nešto.

Sam postupak kupovine bitkoina, može se obaviti na više načina, a to konkretnije znači da bitkoine možete kupiti na digitalnoj berzi, zatim u određenim menjačnicama ili direktno od ljudi koji se bave prodajom bitkoina.

Digitalni novčanik – kako ga otvoriti?

Ukoliko ste vlasnik izvesne količine bitkoina, bez obzira da li je reč o jednom bitkoinu ili o više bitkoina, prvo što je potrebno da uradite, jeste da otvorite takozvani digitalni novčanik (“digital wallet”).

Digitalni novčanik, biće isto što i novčanik koji koristite u svom svakodnevnom životu.

Dakle, u digitalnom novčaniku, moći ćete prevashodno da čuvate svoj digitalni novac, tačnije bitkoine, a isto tako, iz digitalnog novčanika ćete moći da uzmete svoj digitalni novac, tačnije bitkoine, svaki put kada poželite da ih upotrebite, odnosno da ih potrošite ili uložite u nešto.

Postoje dva načina na koje možete otvoriti digitalni novčanik, a evo o kojim konkretno načinima je reč:

  • Prvi način da otvorite svoj digitalni novčanik, jeste da na hard disk svog računara jednostavno instalirate aplikaciju koja nosi naziv “softwer-wallet” i da prateći uputstva koja će vam biti dostupna uz instaliranu aplikaciju obavite njeno aktiviranje. Slične aplikacije kao što je “softwer-wallet” koje će vam dati pristup upotrebi digitalnog novčanika, možete instalirati i na druge uređaje, kao što je na primer vaš mobilni telefon ili kao što je vaš tablet.
  • Drugi način da otvorite digitalni novčanik, jeste da se registrujete kao jedan od korisnika digitalnih novčanika koji su već otvoreni na digitalnom tržištu, a koje je otvorio neko ko se bavi njihovom prodajom ili njihovim izdavanjem. Ukoliko se odlučite za ovaj način otvaranja svog digitalnog novčanika, ono na šta obavezno morate da obratite pažnju i u vezi čega morate da se pobrinete, jeste da osmislite što bolju, tačnije što bezbedniju lozinku uz pomoć koje ćete pristupati upotrebi svog digitalnog novčanika, odnosno upotrebi bitkoina koji se u njemu nalaze. Tu lozinku, nikako ne smete zaboraviti, pa je preporučljivo da je negde zapišete i sačuvate na sigurnom, kako je ne biste izgubili.

Ono što je neizostavno napomenuti kada je u pitanju upotreba digitalnog novčanika, jeste da ona poseduje mnoge prednosti, koje se prevashodno odnose na jednostavniju upotrebu digitalnog novca, ali da istovremeno poseduje i određene mane.

Jedna od najvećih mana upotrebe digitalnog novčanika, jeste to što vam na žalost niko ne može garantovati to koliko je i da li je ona uopšte bezbedna.

Naime, postoje određene granice u kojim je i do kojih je upotreba digitalnog novčanika bezbedna.

Ukoliko ste se na primer odlučili da otvaranju, a onda i upotrebi digitalnog novčanika pristupite posredstvom instaliranja i aktiviranja odgovarajuće, gore pomenute aplikacije, morate biti spremni na rizik da ta aplikacija u određenom trenutku može prestati da funkcioniše i da vam na taj način može onemogućiti dalji pristup digitalnom novčaniku, a samim tim i upotrebi bitkoina.

Sa druge strane, ukoliko se odlučite da otvaranju, a onda i upotrebi digitalnog novčanika pristupite tako što ćete se registrovati kao korisnik nekog od digitalnih novčanika koji već postoje i koji se prodaju ili izdaju, morate biti spremni da u tom slučaju vaš pristup digitalnom novčaniku mogu onemogućiti hakeri koji će “razbiti”, a onda i ukrasti vašu šifru.

Ako vam se zbog upravo navedenih razloga ili iz nekog drugog vama poznatog razloga ne sviđa ideja o otvaranju i o upotrebi digitalnog novčanika, treba da znate da i bez posedovanja digitalnog novčanika ipak možete koristiti svoje bitkoine.

Konkretno, osim u digitalnom novčaniku, svoje bitkoine možete čuvati i u odgovarajućim investicionim fondovima (jedan od najpoznatijih i najbezbednijih investicionih fondova takve vrste je “BIT” odnosno “Bitcoin Investment Trust Fond”), a takođe njima možete raspolagati i tako što ćete njima trgovati na online bitcoin berzi koja se naziva “Bitstamp”. Kada je reč o online bitcoin berzi, treba napomenuti da na njoj bitkoinima možete trgovati tako što ćete ih i kupovati i prodavati, u odnosu na to šta konkretno u datom trenutku želite.

Šta je još potrebno da znate o upotrebi bitcoina?

Usvajajući i analizirajući inforamcije koje smo do sada podelili sa vama u okviru sadržaja ovog teksta, mogli ste da saznate i da razumete dosta toga što se tiče upotrebe bitkoina.

Međutim, u skladu sa željom da još bolje i potpunije budete upoznati sa načinima upotrebe bitkoina, reći ćemo vam nešto više o tim načinima.

Naime, baš kao i bilo koja druga vrsta platnog sredstva, bitkoini se takođe mogu upotrebljavati u svrhu najrazličitijih vrsta kupovine ili pak prodaje, što drugim rečima znači da bitkoine možete upotrebljavati kao potpuno legalno i potpuno validno platno sredstvo.

Jedina razlika koja je prisutna između bitkoina kao oblika platnog sredstva i drugih oblika platnih sredstava, jeste to što je za razliku od svih drugih platnih sredstava bitkoin digitalno platno sredstvo.

Shodno tome, svaki vid kupovine ili pak prodaje, koji se obavlja posredstvom upotrebe bitkoina kao oblika platnog sredstva, mora se obavljati isključivo digitalnim, to jest elektronskim putem.

Jedna od glavnih i osnovnih prednosti upotrebe bitkoina, jeste to što se bitkoin smatra univerzalnom valutom koja kao takva važi u svim državama sveta, pa se shodno tome digitalni oblik plaćanja bitkoinima može izvršiti bilo gde, tačnije bez obzira u kojoj konkretno državi kupujete ili iz koje konkretno države kupujete.

Sa ostalim valutama, kao što je evro, kao što je recimo engleska funta, kao što je švajcarski franak ili kao što je na primer američki dolar, to složićete se nije slučaj, već se prilikom upotrebe takvih valuta one moraju konvertovati u odgovarajuću drugu valutu kojom je u datom trenutku, tačnije pri datim okolnostima potrebno izvršiti plaćanje.

Još jedna prednost upotrebe bitkoina u odnosu na upotrebu svih drugih vrsta valuta, jeste to što vrednošću bitkoina, tačnije oscilacijama i promenama vrednosti bitkoina ne može rukovoditi ne samo ni jedna banka na svetu, već ni jedna organizacija, korporacija, vladajuća partija niti bilo koja kako državna, tako ni privatna institucija.

Kada je u pitanju konvertovanje, to jest prebacivanje valuta, treba napomenuti i to da se bitkoin kao i svi drugi oblici valuta, takođe može konvertovati u bilo koju drugu valutu.

Iako tako nešto nije nužno, a često čak ni uopšte potrebno prilikom obavljanja digitalnog plaćanja robe ili usluga, mogućnost konvertovanja bitkoina ipak sa sobom nosi određene prednosti.

Recimo, ukoliko su vaša platna sredstva izražena kroz bitkoine, možete ih konvertovati, odnosno prebaciti u neki drugi oblik valute i u formi te valute ih možete pretvoriti u “običan” novac i podići, a onda i upotrebiti van okvira digitalnog, odnosno elektronskog plaćanja.

Imajući svest o tome koliko je bitkoin kao oblik platnog sredstva popularan i zastupljen na digitalnom tržištu, čelnici mnogih banaka u svetu, a istovremeno i čelnici određenih banaka koje se nalaze kod nas, tačnije koje posluju na teritoriji naše države, pobrinuli su se da u okvire svoje ukupne ponude, svrstaju i ponudu korišćenja usluge bitkoin bankomata.

Bitkoin bankomat, u odnosu na “običan” bankomat, razlikuje se po tome što se posredstvom njegove upotrebe direktno može obaviti konvertovanje bitkoina u neku drugu formu valute (uglavnom u evro i u formu valute koja je validna u državi u kojoj se bankomat nalazi) i što se na taj način na licu mesta i za kratko vreme, u bilo koje doba dana ili noći ovaj oblik digitalnog novca može pretvoriti u “običan” novac koji kao takav može da se koristi na “normalnom” tržištu koje kao takvo nije povezano sa digitalnim tržištem, odnosno u prodavnicama, na pijacama i slično.

Da bi ste bili u prilici da posredstvom upotrebe bitkoin bankomata najpre konvertujete bitkoin u neku drugu valutu, a onda i da sa takvog bankomata podignete svoja novčana sredstva u formi valute u koju ste konvertovali bitkoine, neophodno je da vam pri ruci bude bitcoin kartica.

Osim u cilju konvertovanja kriptovalute kakva je bitkoin u neku od standardnih valuta kao što je evro, kao što je engleska funta, kao što je švajcarski franak ili kao što je američki ili australijski dolar na primer, bitcoin karticu možete koristiti i na brojne druge načine.

Na primer, bitcoin karticu pri određenim okolnostima, to jest u određenim situacijama možete koristiti i kao standardnu platnu karticu, što znači da je možete koristiti kao regularno i validno platno sredstvo prilikom plaćanja određenih usluga ili određenih vrsta robe.

Konkretnije, uz pomoć bitcoin kartice, možete izvršiti plaćanje usluge ili robe koju ste naručili i koju ste odlučili da kupite preko interneta, na osnovu posedovanja bitcoin kartice u nekim bankama možete zatražiti direktno konvertovanje i podizanje novca, a takođe, bitcoin karticu možete upotrebiti i za plaćanje određenih usluga ili određene robe na standardnom tržištu.

Naime, u svetu, a u određenoj meri i kod nas, polako, ali sigurno postaju sve brojnija mesta na kojima određeni oblik usluge ili određenu robu možete platiti bitcoin karticom.

Prvi bitcoin bankomat osmišljen je i postao je dostupan korisnicima na teritoriji Kanade, tačnije u Vankuveru i taj bitcoin bankomat i danas se smatra jednim od najpopularnijih bankomata ove vrste u svetu.

Danas, bitcoin bankomati su zastupljeni i raspoređeni su svuda u svetu, a istovremeno , u svetu su sve brojnija i mesta na kojima je moguće direktno izvršiti plaćanje usluge ili robe uz pomoć upotrebe bitcoin kartice.

Shodno tome, korisnicima ove popularne kriptovalute sve lakše i jednostavnije polazi za rukom da iskoriste sve prednosti njene upotrebe.

Kada je u pitanju naša država, bitcoin bankomati, kao i mesta na kojima je plaćanje određene vrste usluge ili pak plaćanje određene vrste robe moguće obaviti uz pomoć bitcoin kartice, uglavnom su raspoređeni na teritorijama većih i razvijenijih gradova, kao što su prvenstveno Beograd i Novi Sad.

Ono što se opravdano procenjuje, jeste da će već u bliskoj budućnosti upotreba bitkoina kao forme platnog sredstva polako postajati sve zastupljenija i sve popularnija, a da će u dalekoj budućnosti upotreba ove kriptovalute možda čak i nadmašiti upotrebu brojnih standardnih valuta.

Dok se takve procene ne obistine, ono što vam preostaje, jeste da idete u korak sa vremenom u kojem živite i da na vreme i kvalitetno budete informisani o svemu što je potrebno da znate o bitkoinu, o načinu njegovog nastanka, kao i o načinu njegove upotrebe.

Ono čemu se iskreno nadamo, jeste da smo kroz sadržaj teksta koji smo podelili sa vama i koji ste upravo pročitali uspeli da vam pomognemo u tome i da smo vas dovoljno kvalitetno informisali o bitkoinu, o načinu nastanka bitkoina, o načinu upotrebe bitkoina i o svemu ostalom što je potrebno da znate o ovom obliku, sve zastupljenijeg i sve popularnijeg platnog sredstva.