Franc Jozef dukat – mali, veliki, cena i informacije

Franc Jozef dukat je na području ex-Yu svakako jedan od najpopularnijih zlatnih dukata, ako ne i najpopularniji.

Pritom je vrlo tražen, prepoznatljiv i likvidan jer se lako može prodati po uglavnom realnoj ceni zlata ili nešto višoj ili nižoj vrednosti.

Ko je bio Franc Jozef?

Franc Jozef je bio car Austrije, rodjen 18.avgusta 1830.godine, a umro je 21.novembra 1916.godine. Zanimljivo je da je vladao od 1848.godine pa sve do njegove smrti, čak 68 godina. Postao je za to vreme i kraj Ugarske pa je njome vladao od 1857.godine takodje sve do smrti.

U nekim tekstovima videćete da se umesto imena Franc Jozef pominju i imena Franc Ios, kao i Franjo Josip i slično.

Franc Jozef je bio stric Franca Ferdinanda koji je ubijen od strane Gavrila Principa i to ubistvo je iskorišćeno kao povod za pokretanje Prvog svetskog rata.

Zlatni dukat Franc Jozef je kovan od 1852.godine pa sve do godinu pred njegovu smrt – 1915.godine. U tom razdoblju je skoro svake godine kovano sve više zlatnih dukata sa motivom Franca Jozefa.

Nakon njegove smrti, dukati se više nisu kovali na taj način već je kovnica iz Beča u Austriji, po imenu Münze Österreich, preuzela da pravi ovaj zlatni dukat kao investicioni dukat i na svakom takvom zlatniku stoji 1915.godina.

Investicioni dukati sa likom Franca Jozefa pravljeni su kao mali i veliki, odnosno jednostruki i četvrostruki. Veći se naziva četvrostruki zato što ima 4 puta veću gramažu odnosno težinu od malog iliti jednostrukog zlatnika.

U nastavku teksta daćemo vam nešto više informacija kako o malom tako i o velikom zlatnom dukatu.

Mali Franc Jozef dukat

Mali iliti jednostruki dukat je težine 3.49 grama. Od toga je 3.44 grama čistog zlata (0,11 unci) pa je on finoće zlata 986 i ima 23,6 karata. Prečnik malog dukata je 20 milimetara a debljina mu je samo 0,75 milimetara.

Prednja strana dukata ima lik Franje Jozefa a oko njega piše: FRANC IOS IDG AVSTRIAE IMPERATOR.

Zadnja strana je ukrašena carskim austrijskim dvoglavim orlom i oko njega piše natpis: HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915.

Cena malog Franc Jozef dukata se u poslednje vreme kreće u opsegu od 120 do 150 eura. Obično je oko 135 eura trenutno. Ipak, cena naravno varira od trenutne cene zlata na berzi, kao i od prodavca do prodavca, jer neki cene dosta vise od realnih cena na tržištu.

Veliki Franc Jozef dukat

Četvorostruki odnosno veliki Franc Jozef dukat je težak 13.96 grama, tačno 4 puta vise od malog dukata. Od toga je 13.76 grama čisto zlato (0,44 unce) i takodje ima finoću zlata 986, a 23,6 karata. Prečnik velikog dukata je 39,6 milimetara a debljina samo 0,7 milimetara, za nijansu manje nego kod malog dukata.

Prednja strana dukata je ukrašena likom Franje Jozefa u nešto drugačijem izdanju nego što je to slučaj na malom zlatniku. Na velikom se vidi u krupnijem izdanju, tako da mu se vidi veći deo tela. Oko njega piše: FRANC IOS IDG AVSTRIAE IMPERATOR.

Na zadnjoj strani je austrijski dvoglavi orao kao i kod jednostrukog zlatnika i piše natpis: HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915.

Na dnu zadnje strane ovog zlatnika u zagradi stoji broj 4 ovako: (4), što simboliše da je to četvorostruki zlatni ducat Franje Josipa.

Cena velikog Franc Jozef dukata varira u opsegu od 480 do 600 eura. Trenutno je negde oko 540 eura realna cena.

Kako prepoznati pravi Franc Jozef dukat?

Jedno od najbitnijih pitanja vezanih za ovaj dukat je to kako se prepoznaje pravi zlatni dukat od lažnjaka.

Najbitnije stvari koje treba da znate kada je provera ovog zlatnika u pitanju je da su njegove najvažnije karakteristike: gramaža i dimenzije. Pa tako ako radite proveru ovog zlatnog dukata, potrebno je da kod sebe imate malu vagicu koja meri precizno u gramima, kao i jedan precizan i dobar šubler pomoću kog ćete izmeriti prečnik i debljinu zlatnog dukata.

Kada npr mali Franc Jozef dukat stavite na vagicu on mora pokazivati 3.49 grama sa odstupanjem od eventualno +- 0.03 grama zavisno od preciznosti vagice koju koristite prilikom provere.

Takodje, dimenzije mu moraju biti tačne, pa tako mali dukat treba imati 20 mm prečnik i 0,75 mm debljinu.

Najčešće kopije malog dukata su teške samo oko 3 – 3,1 gram, a prečnik im je isti. Uglavnom je potpuno neisplativo napraviti dukat tako da ima iste dimenzije i istu težinu a da nije zlatan tako da kada je u pitanju lažnjak, njemu se ne uklapa bar jedna od potrebnih stvari, pa ili nije tačnih dimenzija ili mu je manja gramaža, a najčešće je slučaj da je manja gramaža  pa je to segment koji je najbitnije proveriti.

Ukoliko želite nešto detaljnij proveru i želite da se oslonite na mišljenje nekog stručnjaka, dukat Franc Jozef možete proveriti i u mnogobrojnim zlatarama. Oni će najčešće koristiti odgovaraju kiselinu za 24 karatno zlato i tako potvrditi autentičnost zlatnika. Pored toga mogu vršiti još neke testove da prepoznaju da li je u pitanju original ili kopija zlatnog dukata.

Pored očuvanih originalnih dukata, postoje i oni dukati Franc Jozef koji su bušeni pa nošeni kao nakit. Oni su po pravilu manje težine pošto su probušeni i zavisno od očuvanosti i tačne gramaže, cena im je više ili manje niža od cene čitavog i očuvanog Franc Jozef dukata.

Otkup i prodaja Franc Jozef dukata

Otkup kao i prodaju Franc Jozef dukata radi većina zlatara pa se kod njih možete informisati oko svih detalja. Imajte u vidu da zlatare otkupljuju po jednim cenama a prodaju po drugim, slično kao i menjačnice, s tim što zlatare to obično rade sa dosta većom razlikom izmedju otkupne i prodajne cene, pa se tako nemojte začuditi ako vam budu hteli otkupiti mali Jozef za npr 100 eura a u prodaju ga cenili po 140 ili više eura. U oba slučaja se dobro raspitajte i pokušajte da dobijete što bolju cenu za vas.

Pre toga naravno, redovno pratite cenu zlata na berzi da biste bili u toku i znali realnu cenu zlata i samih zlatnih dukata.