Kako prepoznati srebro?

Srebro ili Ag kako se simbolično obeležava je mekan, beli i sjajan prelazni metal. Srebro pokazuje najveću električnu i toplotnu provodljivost, kao i refleksivnost u poređenju sa svim drugim metalima.

Može da se pronađe u zemljinoj kori u slobodnom, čistom obliku kao prirodno ili elementarno srebro, ali i kao legura sa zlatom i nekim drugim metalima i mineralima kao što su argentit i hloragirit.

Srebro se uglavnom proizvodi kao bioprodukt iz bakra, cinka, zlata i olova, prečišćavanjem.

Srebro je odavno poznato i vrednovano kao plemenit metal. Koristio se za kovanje novca, zajedno sa zlatom. Čistoća srebra se uglavnom meri na bazi procenata; na primer 94 % čista legura se opisuje kao 0.940 finoće. Srebro, kao jedan od sedam metala iz doba antike imao je veliku ulogu u većini ljudskih kultura, koja traje do danas.

Osim u valuti i kao investicioni medijum, srebro se koristi i u solarnim panelima, za filtriranje vode, za izradu nakita, ukrasa, posuđa visoke vrednosti i escajga, potom u električnim provodnicima, specijalizovanim ogledalima, prozorskim premazima, u katalizi hemijskih reakcija, itd. Jedinjenja srebra se koriste u fotografskom i rendgenskom filmu. Razređeni rastvori srebro-nitrata i drugih srebrnih jedinjenja se koriste kao dezinfekciona sredstva i mikrobicidi, pa se dodaju na zavoje, katetere i druge medicinske instrumente.

Prisustvo i sadržaj srebra u zemljinoj kori iznosi 0.08 delova na milion, skoro isto kao i živa. Najčešće se javlja u sulfidnim rudama, posebno u akantitu i argentitu. Argentitski depoziti ponekad sadrže i srodno srebro kada se javljaju u redukovanju okoline, a kada su u kontaktu sa slanom vodom pretvaraju se u hlorargirit.

Glavni izvori srebra su rude bakra, bakra i nikla, olova i olova i cinka koje se vade u Peruu, Meksiku, Boliviji, Australiji, Čileu, Kini, Srbiji i Poljskoj. Meksiko, Peru i Bolivija kopaju srebro još od 1564. godine i dalje su glavni svetski proizvođači. Vrhunski svetski proizvođači srebra su Fresnillo iz Meksika, Cannington iz Australije, Antamina iz Perua, San Cristobal iz Bolivije, Rudna iz Poljske i Penasquito iz Meksika.

Poznato je da Tadžikistan ima jedne od najvećih depozita srebra na svetu.

Monetarna upotreba srebra

Najraniji poznati novčići su kovani u Lidiji, kraljevstvu u Maloj Aziji, oko 600. godine pre nove ere. Kovanice iz Lidije su bile napravljene od elektruma, koji je prirodna legura zlata i srebra. Od tada, standardi srebra, u kojima se kao standardna ekonomska jedinica računa fiksna težina srebra, bila je raširena širom sveta sve do 20. veka. Značajne srebrne kovanice kroz vekove bile su grčka drahma, rimski denariusi, islamski dirhami, indijski rupiji i španski dolar.

Danas, srebrne poluge imaju ISO 4217 XAG kod valute. Srebro je jedan od četiri plemenita metala, pored paladijuma, zlata i platine.

Cena srebra u julu 2018. godina iznosila je oko 495 dolara po kilogramu.

Nakit i srebrnina

Glavna upotreba srebra pored kovanica, tokom velikog dela istorije, bila je u proizvodnji nakita i drugih predmeta za opštu upotrebu. Primeri uključuju srebrni stoni pribor za jelo jer je srebro pogodno zbog svojih antibakterijskih svojstava. Koncertne flaute su takođe posrebrene ili izrađene od srebra. Posrebreno staklo se koristi za ogledala, vakuumske boce, dekoracije, itd.

Pošto je čisto srebro veoma mekano, većina srebra koja se koristi u ove svrhe je legura s bakrom, sa finoćom od 925/1000, 835/1000 i 800/1000. Jedna mana je to što srebro lako potamni u prisustvu vodonik-sulfida i njegovih derivata.

Uključujući plemenite metale kao što su platina, zlato i paladijum, koji daju otpornost srebru i sprečavaju potamnjivanje, ali su veoma skupi, bazni metali kao cink, silicijum, kadmijum i germanijum ne sprečavaju u potpunosti koroziju i utiču na sjaj i boju legure. Elektrolitički rafinisan čist srebrni premaz je efikasan u smanjivanju potamnjivanja.

Često se vraćanje sjaja i redukovanje potamnjivanja srebra rešava tako što se potapa u kupke koje smanjuju srebrnu sulfidnu površinu u metalik srebro, kao i čišćenje sloja koji je potamneo specijalnom pastom (poliranje).

Jednostavan način uklanjanja sulfidnog potamnelog sloja jeste stavljanje srebra u kontakt sa aluminijumskom folijom koja je potopljena u vodu sa provodnim solima, kao što je na primer natrijum hlorid (soda bikarbona).

Načini prepoznavanja srebra (kako da testirate svoje srebro)

Recimo da imate komad srebrnog nakita koji ste kupili na nekom neproverenom mestu ili ste ga dobili na poklon, ili jednostavno želite da proverite srebro koje imate u kućnom trezoru koje ste nasledili i pitate se kako da to učinite. Kako da budete sigurni da je vaše srebro pravo srebro?

Srebro je, kao što znamo, nestalan hemijski element. Čisto srebro (sterling srebro) je sastavljeno od  92.5 % srebra i 7.5 % drugih metala, pre svega bakra. Čisto srebro je, kao što smo više puta napomenuli, veoma meko.

Različiti proizvodi mogu biti pogrešno uzeti za srebrninu ili prodavani kao srebrni ako su samo posrebreni (prekriveni tankim slojem srebra). Kako ne biste imali neprijatnih situacija i kako ne biste davali previše novca za nešto što nije pravo srebro, trebalo bi da znate kako da ga prepoznate.

Prvi i najjednostavniji način za prepoznavanje srebra jeste da pogledate da li komad nakita, recimo, ima na sebi srebrni žig. Svaki proizvod koji se reklamira kao srebro i koji se prodaje kao srebro, mora imati pečat, odnosno žig koji označava koji je postotak srebra korišćen za njegovu izradu. Ako nema žiga, može se dogoditi da se u zemlji u kojoj je proizveden ne koriste žigovi, ali to je veoma retko.

Možete uzeti uveličavajuće staklo i pogledati rang oznake na svom srebru. Internacionalni prodavci srebra stavljaju oznake 925, 900 ili 800. Ovi brojevi označavaju procentualni sastav finog srebra u datom komadu proizvoda. 925 znači da je u njemu 92.5 % srebra, 900 znači da ga ima 90 %, 800 da ga ima 80 %.

Još jedan način da proverite da li je vaše srebro pravo jeste da na njega stavite komad leda i da gledate kojom se brzinom topi. Čisto srebro veoma brzo topi led.

Možete se zabaviti i tako što ćete uzeti magnet i približiti srebru. Ako je srebro pravo ono neće reagovati na magnet. Znajte, pritom, da olovo i aluminijum takođe nemaju reakciju na magnet.

Najbolji način je, svakako, da srebro odnesete kod profesionalnog juvelira koji obično ima hemikalije uz pomoć kojih proverava čistoću srebra.