Srebrna krema – upotreba, iskustva i cena

Srebro, beli metal, ima slavnu reputaciju za upotrebu kao nakit, novac, pribor, ali mu je primarna upotreba u današnje vreme industrijska. Bilo da se radi o mobilnim telefonima ili solarnim panelima, inovacije se stalno pojavljuju, a u njima se stalno koriste jedinstvene karakteristike srebra.

Srebro je dragoceni metal jer je redak i vredan, a to je i plemeniti metal zato što ne korodira i ne oksidira, isto kao i zlato. Zbog toga što je najbolji termalni i električni provodnik, srebro je idealno za električne primene. Njegovi antimikrobni, netoksični kvaliteti čine ga korisnim u medicini i potrošačkim proizvodima. Visok sjaj i refleksivnost čine ga savršenim za nakit, pribor i ogledala.

Njegova mekoća i savitljivost omogućavaju da se kuje u obliku lima, ali i da se izvlači u tanane, fleksibilne žice, pa je zbog toga najbolji za industrijsku primenu. Svakako, njegova fotosenzitivnost dala mu je mesto i u filmskoj fotografiji.

Zbog toga što je prisutnije u obliku rude, srebro je jeftinije od zlata. Ono se može samleti u prah, pretvoriti u pastu, oljuštiti, pretvoriti u so, legirati sa drugim metalima, kovati u ploče za štampanje, izvlačiti u žice, suspenzovati u koloid i upotrebljavati kao katalizator.

Ove osobine osiguravaju srebru da će još dugo sijati u industrijskoj areni, dok će njegova duga istorija u obliku kovanica i nakita održati svoj status simbola bogatstva i prestiža.

Srebro upotrebljeno u medicinske svrhe

Joni srebra deluju kao katalizator apsorbujući kiseonik koji ubija bakterije tako što ometa njihovo disanje. Ovo antibiotičko svojstvo, zajedno sa netoksičnošću, daje srebru ključnu ulogu u medicini već hiljadama godina. Mnogo pre široko rasprostranjene upotrebe antibiotika, srebrna folija je umotavana oko rana kako bi ih zacelila, a koloidno srebro i srebrnoproteinski kompleksi su uzimani ili aplicirani topikalno kako bi se borili protiv bolesti. Srebro se takođe koristi u kapima za oči i zubnoj higijeni za lečenje i sprečavanje infekcije.

Pošto srebro nije toksično, ponavljanje unosa malih količina s vremena na vreme može rezultirati argirijom. Kod ljudi sa ovim stanjem, srebro se taloži u tkivu dajući koži sivo-plavi izgled kada je izložena na suncu. Unošenje velikih količina srebra može imati negativne posledice u organizmu. Iz ovih razloga, lekari obeshrabruju upotrebu koloidnog srebra, dok neki od njih tvrde da bi srebro trebalo da se koristi kao suplement u ishrani.

Danas, prisustvo mikroba otpornih na antibiotike, povećava potražnju za srebrom u bolnicama. Malim količinama srebra se mogu oblagati površine u medicinskim ustanovama kako bi se sprečilo širenje patogena. Srebro u hirurškoj opremi, oblogama za rane i mastima, štiti ranice od infekcije. Srebrni sulfadiazin je naročito koristan za žrtve opekotina jer ubija bakterije, a takođe dozvoljava koži da se regeneriše. Tretmani srebrnim jonima omogućavaju zarastanje infekcije kostiju i omogućavaju regeneraciju oštećenog tkiva.

Antimikrobna svojstva srebra stavila su ovaj element na vodeće mesto farmakologije danas. Prema navodima jednog istraživačkog centra, srebro je oduvek bilo korišćeno da bi sprečilo infekciju rana. Srebro ne ubija mikrobe u svojoj metalnoj formi, u kojoj je nereaktivan. Metal deluje protiv bakterija samo u jonskom obliku – ono mora izgubiti elektron da bi bilo pozitivno napunjeno. Pozitivno naelektrisani srebrni jon ometa zidove bakterijskih ćelija i narušava druge mikrobiološke procese.

Pacijenti sa opekotinama mogu koristiti srebrne antibiotičke kreme na svojim povredama, a neke bolnice koriste obloge napunjene srebrom za ulceracije na koži i još neke tretmane ranica.

Međutim, postoje debate u ovoj oblasti, o efikasnosti ovih obloga, naročito nakon što je jedan izveštaj iz 2010. godine (Cochrane Database of Systemic Reviews) objavio da srebro ne ubrzava zarastanje rana. Međutim, u 2012. godini je jedna međunarodna radna grupa medicinskih stručnjaka tvrdila da obloge mogu biti korisne za lokalizovane infekcije.

Srebrna krema za kožu

Koloidno srebro je, kao što je već nekoliko puta naglašeno, prirodni antimikrobni proizvod koji bi svako trebalo da koristi kao deo svoje kućne apoteke. Koloidno srebro je rastvor srebra i vode koji prirodno uništava ćelijske membrane bakterija i gljivičnih patogena. Najbolji aspekt koloidnog srebra jeste to što patogeni koje tretira ovaj rastvor nikada ne razviju imunitet na njega. I ne samo to!

Za razliku od mnogih antibiotika i fungicidnih sredstava, osoba koja se tretira koloidnim srebrnim rastvorom može koristiti ovaj proizvod interno i eksterno.

Ovaj proizvod je vrlo koristan za negu kože. Može se koristiti za opšte probleme vezane za kožu, kao što su akne i upaljena koža. U mnogim slučajevima, upaljena koža je uzrokovana nagomilavanjem bakterija u slojevima kože. Akne se razvijaju kada se pore zapuše masnoćama, a potom se masnoće inficiraju bakterijama. Pošto se bakterije lako ubijaju kada se na njih aplicira srebrni rastvor, mnogima se ubrzo iščisti lice, a akne nestanu. Ključ ovog lečenja je korišćenje srebrnog rastvora sve dok se koža ne očisti u potpunosti od infekcije. Da bi se iskusile sve koristi koje srebrna krema može doneti, preporučuje se korišćenje srebrne kreme gotovo svakodnevno kako bi se sprečila ponovna infekcija.

Osim problema sa lečenjem akni, srebrna krema je odlična za lečenje posekotina i rana. Dok mnoge tradicionalne antibakterijske masti uspevaju da izleče tek nakon nedelju ili dve dana, srebrna krema to uspeva za samo nekoliko dana. Iskustva pacijenata govore da je potpuno uobičajeno da se bolne i otečene površine kože opuštaju, a bol olakšava već tokom noći nakon primene kreme, a leče se najkasnije u roku od nedelju dana od početka lečenja. Brzo i efikasno lečenje čini srebrnu kremu neophodnim rešenjem svih vrsta problema sa negom kože.

Srebrna krema se vrlo dobro apsorbuje i odgovara svim tipovima kože. Naročito je efikasna za suvu i iritiranu kožu.

Srebrna krema za ekcem i dermatitis

Nove studije pokazuju da srebro radi na lečenju crvenila i zapaljenja kože koja su povezana sa dermatitisom i inflamatornim stanjima kože poznatim kao ekcem.

Naravno, iskusnim korisnicima koloidnog srebra nisu potrebne kliničke studije da bi se uverili u čudesne isceliteljske moći koloidnog srebra za topikalna stanja kože svih vrsta – pa čak i za ona najtvrdokornija. Sva ova stanja reaguju na srebrnu kremu vrlo uspešno i vrlo brzo.

Prema jednoj kliničkoj studiji objavljenoj u časopisu Nanomedicina, 2008. godine, pod nazivom “Antiinflamatorna aktivnost nanokristalnog srebra u modelu kontaktnog dermatitisa kod životinja” istraživači su otkrili da kada je dermatitis izazvan kod životinja, crvenilo i otoci se vraćaju do normale nakon 72 sata lečenja nanosrebrom.

U međuvremenu, grupe koje su tretirane fiziološkim rastvorom ili sa 0.5% srebro-nitrata (veoma kaustično jedinjenje srebra) i dalje nisu bili pod upalom.

Ovi rezultati pokazuju da je nanokristalno srebro imalo direktan antiinflamatorni efekat u modelu kontaktnog dermatitisa koji je poboljšao ukupni ishod procesa zarastanja, te da nanokristalno srebro može biti odgovorno za antiinflamatornu aktivnost i poboljšanje lečenja.

Naravno, ovo nije veliko iznenađenje za milione korisnika srebrne kreme koji su je koristili za stanja poput opekotina, ugriza, akni, topikalnih gljivičnih infekcija, itd.

Druga studija, objavljena u maju 2004. godine u časopisu Klinička i eksperimentalna dermatologija, pokazala je da se topikalna nanosrebrna krema koristila za lečenje alergijskog topikalnog dermatitisa indukovanog kod morske prasadi primenom hemijskog organskog jedinjenja zvanog dinitrohlorobenzen.

Istraživači su napisali: “Dermatitis je indukovan dinitrohlorobenzenom i tretiran različitim koncentracijama nanokristalnog srebra, srednjeg i visokog potencijala steroida, takrolimusa i pimekrolimusa, jednom dnevno pet dana u nizu.

Eritema je svakodnevno evaluirana (na skali od 0 do 4, od odsustva do veoma teškog stanja) i histopatologija biopsije kože je procenjena nakon 5 dana lečenja.”

Drugim rečima, istraživači su koristili hemijsko organsko jedinjenje da bi izazvali dermatitis na zamorčićima. Zatim su tertirali stanje na zamorčićima sa nanosrebrom, kao i sa topikalnim steroidnim lekovima koji se obično koriste za lečenje dermatitisa i sa dva različita imunosupresivna leka koja se često koriste u lečenju upornih i teških slučajeva atopijskog dermatitisa (ekcema).

Istraživači su napisali: “Pre lečenja, prosečna vrednost eritema u svim grupama bila je u rasponu od 3(+) do 4(+). U grupama koje nisu lečene ovi rezultati su ostali na približno istom nivou tokom narednih 5 dana studije.

Nanokristalno srebro smanjuje eritemu u roku od 1 dana od tretmana u zavisnosti od koncentracije sa značajnim smanjenjem koncentracije srebra od 0.5% i 1%, a ovo smanjenje je napredovalo tokom perioda istraživanja.”

To znači da grupe koje nisu lečene uopšte nisu videle lečenje dermaititsa, tokom petodnevnog perioda. Ali u roku od samo jednog dana tretmana nanosrebrnom kremom, na zamorcima je primećeno značajno smanjenje crvenila i otoka (eritema) koje karakterišu atopijski dermatitis.

Istraživači su zaključili da steroidni i imunosupresivni lekovi proizvode slično smanjenje eritema, bez značajnih razlika u poređenju sa 0.5% i 1% nanokristalne srebrne kreme.

Ova studija sugeriše da srebrna krema može imati terapeutski potencijal za lokalni tretman inflamatornih kožnih bolesti.

Srebrna krema će svakako ukloniti crvenilo i svrab, pomoći će posle ujeda inesekata, regenerisaće kožu tamo gde su izašli herpes i groznica, umanjiće ekcem, smiriće seboreju i perut i uopšte, regenerisaće kožu, te će ona biti vitalna, zdrava i sveža.

Cena srebrne kreme

Kod nas se u prodaji mogu naći srebrne kreme različitih proizvođača. Mnoge od njih se kombinuju sa drugim lekovitim uljima (kokos, badem, jojoba, avokado).

Za pakovanje u kome se nalazi 25 ml srebra u koloidnom obliku treba izdvojiti oko 500 dinara.

Cena ne bi trebalo da prelazi 1400 dinara kod svih proizvođača.