Verenički prsten – vodič za odabir, saveti, cena

Kupovina vereničkog prstena za skoro svakog muškarca je pomalo zastrašujuća stvar.

Ako planirate da se pridružite velikom broju muškaraca koji su odlučili da zaprose devojku na tradicionalan način – kupovinom vereničkog prstena, onda ćete svakako želeti da obratite pažnju na nekoliko praktičnih saveta koje ćemo vam u ovom tekstu izneti.

Pri kupovini vereničkog prstena i uopšte u ovom celokupnom činu ne želite svakako da pogrešite. To nije posao u kom su greške dozvoljene!

Na početku morate biti svesni da ćete se oprostiti od jedne “fine” količine novca (barem jedna mesečna plata), ali ćete u isto vreme uložiti u predmet koji će biti trajni simbol najvažnijeg odnosa i najvažnije veze u vašem životu.

Dijamanti su “girl’s best friend”

Postoji nepisano pravilo (u imućnijem staležu) da verenički prsten mora biti sa dijamantom. Kada je u pitanju kupovina dijamanata treba voditi računa o nekoliko pravila i treba izbegavati zamke.

Prvo, jedan brzi kurs iz geologije: dijamanti su 99.95% čist kristalizovani ugljenik i mogu biti izuzetno stari – od jedne do tri milijarde godina. Oni su najtvrđa prirodna supstanca koja je poznata i formirana ispod površine Zemlje kada se kristali dijamanta pojavljuju u vulkanskim kanalima. Kada vulkani erodiraju oni ispuštaju dijamante iz svojih kanala u slojeve šljunka koji se posle kopaju i vade. Međutim, zbog relativne retkosti ovog prirodnog procesa, rudnici dijamanata se nalaze na veoma malo mesta na svetu. U gruboj formi, dijamanti se prevoze do svetskih centara za obradu i sečenje, kako bi tamo bili oblikovani i ispolirani pre nego što se donesu u juvelirnicu. Tvrdoća, sjaj i briljantnost koji se pojavljuju tokom ovog procesa, pretvaraju ih u “girl’s best friend”.

Drugi po redu bio bi kratak kurs istorije poklanjanja dijamanata. Legenda kaže da je 1477. godine austrijski nadvojvoda Maksimilijan došao na ideju da Mariji od Burgundije pokloni dijamantski prsten za veridbu. Stavio ga je na domali prst leve ruke koji je po verovanju drevnih Egipćana bio prst sa venom koja je vodila pravo do srca.

Dakle, sada kada znate zašto kupujete verenički prsten sa dijamantom, mogli biste da se upoznate sa terminom 4C: cut (rezanje), colour (boja), clarity (čistoća) i carat (karat). Sve se mora uzeti u obzir kada se upoređuju dijamanti, ali više nego bilo koji drugi faktor, prema Tiffany and Co. uzima se i ceni se to kako je dijamant izrezan. Ovo će odrediti njegove definicije.

Rezanje je jedina karakteristika dijamanta koja nije određena prirodnim procesom, pa je rezanje podložno greškama i lošoj praksi. Ako se dijamant loše izreže, sjaj koji ga definiše će biti ugrožen. 57 ili 58 faseta su uglovi i oblici koji pomažu da se svetlost reflektuje i izađe iz dijamanta. Ovaj efekat je poznat kao vatra dijamanta. Ako se dijamant izreže previše duboko ili previše plitko, on će biti manje sjajan.

Rezanje će odrediti i oblik dijamanta. Najčešći oblik je okrugli rez, ali drugi oblici uključuju smaragdni, kruškasti, potom markiz, princeza, oval i oblik srca.

Kada kupujete dijamant zamolite da vidite sve oblike kako biste bili sigurni da ste pokrili sve opcije.

Kada je u pitanju boja dijamanta, najvrednija i najređa boja je bela, tj. bezbojna. Juveliri rangiraju apsolutno bezbojne dijamante sa “D”. Skala se kreće do “Z”, a između ova dva kraja, dijamanti će prikazati suptilne nijanse boje. Dijamanti sa vrlo jakom i istaknutom bojom su takođe izuzetno retki i nazivaju se “fancies” (izuzetni, otmeni dijamanti).

Mnogi ljudi se nepotrebno hvataju za čistoću dijamanata. Pogledajte kroz juvelirsku lupu i videćete male inkluzije poznate i kao “prirodni otisci prstiju”. Oni izgledaju kao mali oblaci ili perca, ali su obično nevidljivi golim okom. Ove inkluzije mogu uticati na “vatru” dijamanta, ali isto tako čine dijamant jedinstvenim i ne moraju se uvek smatrati greškom. Zašto biste previše brinuli o nečemu što ne možete videti golim okom? Dok god je dijamant ocenjen kao SI1 (slightly included 1) ili IF (najbolji i najskuplji), nema potrebe da brinete.

Težina, a samim tim i veličina dijamanta, meri se karatom. Karat je 0.2 mg ili 200 mgm. Karat je podeljen na 100 manjih jedinica nazvanih poeni. Na primer, tri četvrtine karata je 75 poena. Prosečna veličina većine dijamanata na vereničkom prstenju bi trebalo da bude negde između jednog karata i pola karata. Ove karate ne bi trebalo mešati sa karatima koji označavaju čistoću zlata (razlika je samo u početnom slovu – carat je za dijamante, a karat je za zlato, na engleskom i univerzalnom jeziku).

Svaki ugledni zlatar će znati za pravilo 4C i biće pripremljen da sa vama porazgovara o ovim osobinama. Ali, ako ne želite da sve prepustite zlataru, trebalo bi da zatražite “cert kamen” – dijamant koji je ocenjen, rangiran i laserski kodiran od strane nezavisne draguljarske laboratorije. Tip sertifikata je važan, jer nije svaki univerzalno priznat. Svetski priznati sertifikati uključuju HRD, IGL, EGL i AGS. Naknada za rangirani sertifikat varira u zavisnosti od broja karata vašeg dijamanta, ali za tačnu cenu morate kontaktirati određenu laboratoriju. I nemojte se plašiti da organizujete i zatražite sopstveni sertifikat – jer je to svakako bolje nego da se oslonite na preporuke zlatara, tj. juvelira.

Još jedan dobar razlog za kupovinu sertifikovanog dijamanta jeste zaštita od kupovine dijamanata napravljenih kao supstitucije. Cirkon, beli safir, topaz i kvarc su prirodni minerali koji mogu biti skoro bezbojni i koriste se kao supstitucije dijamanata. Sintetičke supstitucije uključuju kubni (kubični) cirkonij i moissanite. Svi ovi kristali se prodaju kao legitimno jeftine alternative, ali budite svesni da kod nekih juvelira prolaze kao pravi dijamanti.

Dijamanti takođe mogu biti veštački tretirani, najčešće zbog toga što su lomljeni, obrađeni ili laserski tretirani. Sve ovo je legalno dok je potpuno predočeno kupcu, ali ako želite pravi i neobrađeni dijamant, čuvajte se termina kao što su “poboljšana čistoća” i tome slično.

Dajte devojci ono što ona želi

Lepo je znati sve ove detalje o dijamantima, ali ako svojoj devojci ne kupite ono što ona želi, tj. tip prstena kakav je ona zamislila, onda vam sve ovo ništa ne vredi.

Jedan od načina da saznate šta joj se dopada jeste da uzmete “uzorak” tipa nakita koji ona već poseduje i nosi. Da li više voli moderan ili tradicionalan nakit? Da li daje prednost belom zlatu, žutom zlatu, dvobojnom zlatu ili platini (koja je trenutno najpopularnija kada je u pitanju vereničko prstenje)? Takođe, posmatrajte kako reaguje na druge vereničke prstenčiće, na primer kod svojih prijateljica. Pratite da li ona ikada izražava interesovanje prema određenom stilu kada prelistava modne časopise. Nadamo se da ćete nakon brze konsultacije sa njenim prijateljicama, drugaricama i rođakama, ipak doći do prilično jasne slike onoga što bi ona volela da dobije.

Verovatno će vaša izabranica preferirati klasični dijamantski prsten. Ovakvo prstenje čini 76% prodaje vereničkog prstenja, ali svakako i ovde postoji mnogo načina da se na prstenu predstavi kvalitetan kamen. Hoće li joj se dopasti Tiffany stil prstena koji na samom vrhu obruča drži dijamant ili će voleti nešto niže postavljen kamen, to zavisi od nje, pa bi ipak trebalo da je uključite u odluku. Ovo uključivanje buduće verenice se može kositi sa vašim romantičnim zamislima, ali će vam ona biti zahvalna na tome.

Kupovina u juvelirnici

Postoje alternative za kupovinu vereničkog prstenja u juvelirnici. Mogli biste možda da razmislite o kupovini antikvitetnog nakita u nekoj renomiranoj zlatari ili na aukciji. Međutim, ako želite nov prsten, najbolje je da posetite što je moguće više juvelirnica kako biste procenili šta vam najviše odgovara.

Kada posećujete juvelirnice, trebalo bi da imate na umu sledeće činjenice.

Da li juvelirnica ima dugu tradiciju i solidnu lokalnu reputaciju?

Da li osoblje poseduje znanje o nakitu i vrednostima nakita?

Da li je juvelirnica voljna da vam proda dijamant sa dobro priznatim sertifikatom?

Da li je juvelirnica član neke trgovačke asocijacije i koje?

Da li vam nudi garanciju?

Da li će vam prodavac dozvoliti da pregledate dijamant pod lupom na beloj pozadini?

Kupovina preko interneta

Kupovina dijamantskog prstenja preko interneta se ne preporučuje jer bi dijamante trebalo da vidite uživo. Ako se ipak odlučite da kupujete preko interneta, onda kupujte samo sertifikovano kamenje i posebnu pažnju obratite na stavke isporuke, takse i plaćanja ako kupujete iz inostranstva, tj. sa inostranih sajtova.

Radi poređenja predstavićemo vam primer jednog lepog vereničkog prstena sa dijamantom.

Verenički prsten od 18 karata, od belog zlata, čistoće VS2, premijum rezanje, sa sertifikatom, koji je jednostavno dizajniran sa četiri držalje koje se izdižu iznad obruča i visoko drže dijamant, košta oko 1500 eur.

Saveti za kupovinu vereničkog prstena

Iako duboko verujemo da vrednost vereničkog prstena dolazi od značenja koje leži iza njega, novac ipak igra glavnu ulogu u odlučivanju sa kojim prstenom bi trebalo da se zaprosi devojka. Odlučivanje o budžetu koji ćete izdvojiti može vam omogućiti da u potpunosti istražite sve opcije kada su u pitanju centralni dragulji na prstenu, njihove karakteristike i vrsta, kao i kada je u pitanju sam dizajn prstena.

Ne postoji tačno određeno pravilo o tome koliko treba da izdvojite za verenički prsten, osim što treba da potrošite onoliko koliko vi sami smatrate da je logično i koliko ste u mogućnosti.

Ovde možete pronaći pomoć kada je u pitanju balans između kvaliteta i cene između dragulja, dijamanata i drugog dragog kamenja, pa ćete na osnovu toga pronaći pravo rešenje. Takođe, uvek postoje fleksibilne opcije plaćanja, uključujući rate, administrativne zabrane, kredite, itd.

Izaberite stil prstena. Izbor stila vereničkog prstena može biti najteži deo kupovine. Kao putokaz, koristite vrstu odeće i aksesoara koju vaša značajna polovina obično nosi – to bi trebalo da vam da naznake da li bi ona volela prsten koji je klasičan, moderan, inspirisan prirodom, glamurom ili nekom kombinacijom navedenog. Obavezno budite prijemčivi za bilo koji savet koji bi vaša devojka mogla da nabaci u prolazu, što bi se reklo. Ako vas dvoje razgovarate otvoreno o veridbi, postoje dobre šanse da njene preference već postoje sačuvane na njenom Pinterest nalogu.

Izaberite dragi kamen na vereničkom prstenu. Već znate da je klasičan stil vereničkog prstena onaj sa centralnim dijamantom, ali niste sigurni da li vaša devojka čezne za takvim stilom ili želi nešto drugačije i jedinstveno. Mi vam možemo reći da 90% devojaka voli da ima dijamant na vereničkom prstenu, a da je safir na drugom mestu, odmah posle dijamanta. Ako je ukus vaše devojke krajnje nekonvencionalan, onda ona možda voli još nešto pored dijamanta i safira.

Dijamanti i safiri su najtvrđe drago kamenje (dijamant-10, safir-9 na Mosovoj skali od 1 do 10) što znači da će dobro izdržati svakodnevno habanje koje se dešava vereničkom prstenu. Safiri su jeftiniji od dijamanata, pa vam odabir safira kao centralnog kamena na vereničkom prstenu omogućava da dobijete veći dragulj za isti novac. Iako verovatno mislite da su safiri plavi, njih ima i u žutoj, ružičastoj i raznim drugim bojama.

Odabir plemenitog metala. Glavni izbor metala za vereničko prstenje se obično kreće od platine, belog zlata, pa do žutog i rose zlata. Platina i belo zlato su najpopularniji izbori. Ova dva metala izgledaju veoma slično, ali je platina izdržljivija i košta oko 50% više. Da biste znali kakvu vrstu plemenitih metala bi vaša devojka volela, obratite pažnju na nakit koji trenutno nosi.

Razmislite i o kupovini nekog antikviteta. Ako vaša devojka voli starinski (vintage) nakit, odeću i dekor, ili ako je ljubitelj istorije ili obožava filmove i knjige sa istorijskom tematikom, onda bi bilo verovatno da će obožavati starinski nakit, a samim tim i starinski verenički prsten. Prstenje iz ranijih vremena je uglavnom jedinstveno i dolazi sa duhom romantične istorije kakvu žene vole. Kao dodatni bonus, oni uglavnom koštaju manje od novog prstena sličnog kvaliteta.

Ako ste umetnički tip ili ako vam je stalo da zaprosite devojku sa prstenom koji je potpuno unikatan, razmislite o saradnji sa juvelirnicom i njenim dizajnerom koji će kreirati verenički prsten po narudžbini.

Saznajte veličinu prstena koju morate odabrati. Određivanje veličine prstena bez postavljanja pitanja i otkrivanja namere može biti nezgodno, ali ne i nemoguće. Najčešća veličina ženskog prstena je 6-6.5. Mogli biste da pozajmite prsten iz njene kutije za nakit i odnesete juveliru da napravi istu veličinu ili možete iscrtati, kad ona ne vidi, na papiru po kalupu njenog prstena koji je ostao na stolu.

Posavetujte se sa porodicom i prijateljima. Koristite savete porodice i prijatelja kako biste došli do ideje o savršenom vereničkom prstenu. Čak i ako imate dobre beleške i zapažanja o njenom trenutnom nakitu, znajte da mnoge žene imaju određene ideje o svom savršenom vereničkom prstenu. Dok se približavate velikoj odluci, razmotrite sledeće stavke. Prokomentarišite verenički prsten neke prijateljice i istovremeno je pitajte o njenom mišljenju i željama. Možete reći nešto poput: “Mislim da je Marijin verenički prsten bio isuviše sjajan i blještav. Šta ti misliš?”

Pitajte njene članove porodice i prijateljice za ideje. Da li je razgovarala sa njima o prstenju ili o juvelirnicama koje voli?

Razgovarajte sa njom o alternativnom dragom kamenju ako mislite da nije zainteresovana za dijamante. Mogli biste uzeti u obzir safir, kao što smo već rekli, potom smaragd, obojeni dijamant, itd.

Razmislite i o opciji kupovine vereničkog prstena zajedno, tek nakon prosidbe. Kada već trošite toliko novca na prsten, onda budite uvereni da će joj se zaista svideti. Sve češće muškarci zaprose devojku bez prstena ili sa nekim jednostavnim prstenom, burmicom, a tek nakon pristanka kupuju zajedno pravi verenički prsten.

Simbolika vereničkog prstena

Verenički prsten je simbol ljubavi, predanosti i vernosti koje jedan par deli. Međutim, sam oblik i dizajn prstena imaju dodatnu simboliku koju mnogi parovi uključuju kada dizajniraju prsten ili kada biraju savršeni komad koji će predstavljati njihov odnos.

Prvi zabeleženi dijamantski verenički prsten, razmenjen je, kao je već rečeno, 1477. godine, kada je nadvojvoda Maksimilijan uručio ovaj dar svojoj verenici Mariji od Burgundije. Pre tog događaja, vereničko prstenje je bilo obično, u vidu gvozdene burme, jeftinog dragog kamena ili zlatnog/srebrnog prstena među bogatijima. Danas su jedinstveni dijamantski verenički prstenovi sa jednim dijamantom na vrhu, najpopularniji izbor za mnoge parove, ali postoje i drugi kristali čija popularnost raste.

U početku je verenički prsten predstavljao deo mladinog miraza ili cene neveste. Ne samo  da je ovaj prsten oglašavao da je žena sada zaručena, već je kvalitet nakita indicirao socijalni status i prosperitet njenog mladoženje.

Veruje se da su drevni Rimljani započeli praksu stavljanja vereničkog prstena na levi domali prst, za koji su verovali da sadrži venu amoris ili venu ljubavi koja bi trebalo da vodi direktno do srca. Druge drevne kulture, uključujući i Egipćane, takođe su koristili takvu simboliku, a i danas se tradicija nastavlja sa vereničkim prstenjem i burmama.

Verenički prsten je ultimativno krug od metala, a krug je deo veoma svete simboličke geometrije. Krugovi nemaju početak ni kraj i stoga predstavljaju večnost, obnovu, celinu i savršenstvo. Oni su simboli Sunca, Meseca i planeta, koji povezuju čitav ovaj život na zemlji, baš kao što i verenički prsten povezuje dvoje ljudi koji započinju zajednički život.

Ceremonija dvostrukog prstenovanja započela je tokom Drugog svetskog rata, kada su mnogi muškarci ostavljali svoje devojke, verenice i žene. Na ovim svadbenim ceremonijama su i mlada i mladoženja dobijali venčani prsten, dok je ranija tradicija podrazumevala prsten samo za devojku. Danas većina parova ima dvostruko prstenovanje.

Simbolika ličnog vereničkog prstena

Mnogi parovi biraju verenički prsten koji je prožet personalnom simbolikom. Keltski verenički prsten ima simboliku koja je povezana sa porodičnim stablom i etničkom tradicijom, dok je antički verenički prsten bio deo porodičnog nasleđa. Dizajneri koji prave vereničko prstenje po narudžbini često upotrebljavaju jedinstvene elemente kao što su delikatni filigranski obrasci koji sadrže reči ili datume i tome slično.

Još jedan način uvođenja lične simbolike u verenički prsten jeste dizajniranje prstena sa natalnim kamenom. Ovo prstenje može upotrebiti natalni kamen koji bi predstavljao mladin ili mladoženjin značajan datum njihove veze, kao što je datum kada su se upoznali ili prvi put poljubili.

Ponekad verenički prsten može imati i tri kamena, gde svaki predstavlja određenu simboliku: jedan je za prošlost, drugi za sadašnjost, a treći za budućnost.