Akvamarin kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Predivan bledoplavi akvamarin kamen je po drevnom predanju blago morskih sirena. U stvarnosti, akvamarin se prvenstveno nalazi u Brazilu, gde je pronađen najveći komad ovog dragog kamena, a težio je, verovali ili ne 100 kg!

Akvamarin se može naći i u Rusiji, Keniji, Madagaskaru i Midvesternu u SAD-u. Jedini depoziti koji mogu parirati onima iz Brazila su u Rusiji, tačnije na Uralu i Sibiru.

Ovi depoziti akvamarina su ogromni, ali se i u onim manjim mogu naći lepi komadi.

Zašto je akvamarin kamen koristan i kakvo je njegovo dejstvo?

Akvamarin kamen je kamen prosvećenosti, duhovne svesnosti i sposobnosti da se prilagodite vlastitim emocijama. Takođe je veoma povezan sa Mesecom i sa elementom vode, pa je to tradicionalni kamen koji po rođenju pripada horoskopskom znaku Ribe. Ako vam je neka od glavnih planeta u natalnoj karti u sazvežđu Ribe, onda bi svakako trebalo da imate akvamarin kamen u svom životu.

Plava boja koja karakteriše akvamarin kamen je indikator njegove moći da probudi duhovnost i emocionalnu inteligenciju.

U mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo, islam, pa čak i drevnu egipatsku religiju, plava boja je oduvek bila boja duhovne i emocionalne mudrosti.

Akvamarin takođe ima dugu istoriju pomoćnika koji pozitivno utiče na ljubavne veze i poboljšava ih.

Upotreba akvamarin kamena datira još iz drevnog Rima, kada je postojala tradicija da ljubavnici razmene kamenčiće akvamarina kako bi očuvali ljubav.

Jedan zanimljiv aspekt moći akvamarin kamena je i taj što, iako je poznat kao kamen moći, ljubavi i duhovnosti, on može imati i ulogu zaštitinika. Prema mitu, moći akvamarina su toliko čiste, da u njegovoj blizini nečistoće ne mogu da postoje.

Na taj način, slično mitološkom biću jednorogu, čiji rog može izlečiti otrov, aura nežne dobrote akvamarin kamena je tako primarno moćna da prevladava nad zlom.

Akvamarin kamen ima jedinstvenu sposobnost da smiri i umiri druge, kao i onog koji ga poseduje.

Malo je nejasno da li to radi tako što baca pozitivnu i spokojnu auru oko sebe ili zato što je njegov uticaj na spokojnost vlasnika toliko jak da su i drugi ljudi oko njih smireni.

Ovo je jedan od najboljih kamenova za prolaženje kroz težak životni period ili kroz stresove, upravo zbog njegove moći da otkloni stres i poboljša komunikaciju između svih uključenih strana, tako da se može doći do razrešenja.

Na koji način deluje akvamarin kamen?

Akvamarin se smatra sveobuhvatnim isceliteljskim kamenom koji može pomoći kod mnogih vrsta fizičkih i mentalnih oboljenja i poremećaja.

Poznato je da je akvamarin koristan za trudnice jer pomaže da se zaštite i majka i dete od bilo kakvih potencijalnih opasnosti. Takođe može zaštititi bebu u stomaku i može sprečiti pobačaj.

Može pomoći da lakše prođe bol u grlu, a koristan je i kada su u pitanju problemi sa štitnom žlezdom i otečenim žlezdama. Ovaj kamen može podstaći imuni sistem i sprečiti alergijske reakcije.

Akvamarin može podstaći rast i regulisati hormone. Za ovaj kamen je poznato da je efikasan u lečenju bolesti koje utiču na jetru, grlo i stomak.

Akvamarin će poboljšati vašu intelektualnu moć kako biste brzo i efikasno došli do rešenja.

Pomoći će vam sa vašim procesom razmišljanja i logikom, tako da ćete moći da saznate odgovore na složena pitanja.

Akvamarin će ukloniti vašu sklonost ka odugovlačenju.

Daće vam energiju istrajnosti i discipline.

Akvamarin je moćan kamen koji će privući prosperitet i obilje, kao i sreću i dobru sudbinu.

Akvamarin kamen i pitanja srca

Energije akvamarin kamena će vam pomoći da postanete pažljiviji i osetljiviji na potrebe drugih, tačnije na potrebe vašeg partnera. Pomoći će vam da podesite svoje emocije, a da partner ne mora ni reč da kaže o tome kako se oseća.

Više pažnje ćete posvetiti neizgovorenim rečima i indirektnim porukama. Saslušaćete šta te poruke i neizgovorene reči podrazumevaju, a šta je ono što zaista kažu, pa ćete anticipirati partnerove potrebe, emocije i reakcije.

Akvamarin će vas blagosloviti tolerancijom i razumevanjem, tako da vas neće niko napadati, niti zlostavljati i uznemiravati. Imaćete više strpljenja, bićete pažljiviji i vi i vaš partner.

Akvamarin će vam pomoći da se oslobodite tendencije da budete previše osuđivački nastrojeni.

Vi ćete zadržati svoje mišljenje o ljudima i njihovim odnosima samo za sebe. Takođe, bićete više saosećajni i pažljivi u vezi sa onim što druge ljude boli i što ih pogađa.

Ovaj kamen će vam pružiti emotivnu podršku u trenucima kada se osećate preokupiranim raznim odgovornostima i obavezama koje iskaču u svakodnevnom životu. To će vas stibilizovati i prizemljiti, a vi ćete steći utisak da ste zaštićeni.

Akvamarin je odličan kamen koji treba koristiti kada treba da donesete određene zaključke u svojoj vezi ili kada preispitujete svoja osećanja prema nekome.

Energija koju možete dobiti od ovog kamena pomoći će vam da odgovorite na mnoga pitanja koja prolaze kroz vašu glavu.

To će umanjiti preispitivanje unutar vas u smislu “šta bi bilo kad bi bilo”. Umesto toga, to će vas navesti da shvatite da se sve događa sa određenim razlogom.

Univerzum za vas ima određene planove i to je razlog zašto ste baš tu gde jeste. Akvamarin će vas navesti da shvatite da nema  potrebe da se mučite, razmišljajući o različitim scenarijima i mogućim završecima priča.

Ljubav ima svoje puteve, koji su često misteriozni i postoje mnogo veći i jači razlozi zbog kojih se određene situacije nisu dogodile i zbog kojih se stvari nisu odvijale onako kako ste vi zamišljali ili očekivali da će se desiti.

Ovaj kamen će ukloniti vaše strahove kada je u pitanju ljubav, posvećenost ili intimnost. Uveriće vas da ljubav nema uvek srećan kraj, ali i da vam ne mora uvek biti slomljeno srce.

Akvamarin će vas emotivno osloboditi. Pomoći će vam da otpustite stare emocionalne probleme i krenete dalje. Naučiće vas da oprostite sebi i onima koji su vas povredili u prošlosti. Očistiće loše energije prošlosti i ojačati sadašnjost, tako da ćete uživati u budućnosti.

Akvamarin će vam pokazati kako da prihvatite dobre i loše strane vaših iskustava, jer je to ono što vas dovodi do tačke gde se sada nalazite. To iskustvo je ono što vas je oblikovalo da budete jaka i lepa osoba kakva ste sada.

Refleksivna svojstva ovog kamena takođe će vam pomoći da otkrijete skrivene istine. To će ojačati ljubav koju imate u vreme promena i vreme prosuđivanja.

Kako da izvučete najbolje iz akvamarin kamena?

Idealno je da koristite akvamarin kamen kao nakit koji ćete nositi blizu kože: kao narukvicu, ogrlicu ili prsten.

Na taj način će moć kamena imati direktnu vezu sa energijama vašeg tela i okružiće vas zaštitnom i podržavajućom energijom.

Ako koristite akvamarin kao čakra kamen za grlenu čakru (što je odličan način za korišćenje njegove moći), onda ga treba nositi kao ogrlicu ili kao mali privezak oko tesne vrpce na grlu, tj. na ključnoj kosti.

Ponavljamo, kamen treba da dodiruje vašu kožu ako je to moguće, jer tada daje najbolje rezultate.

Osim što je vrlo funkcionalan i lep kao nakit, akvamarin može biti korišćen i kao amajlija. Stavite ga na mesta u vašem domu gde doživljavate emocionalnu zagušenost.

Možda će to biti spavaća soba ako osećate da imate problema u komunikaciji sa svojim partnerom ili u dečija soba ako osećate da vam je dete nekomunikativno.

Možete ga staviti u trpezariju ako tamo često nastaju svađe ili čak pod sospstveni jastuk ako u poslednje vreme imate poteškoće da razumete svoje emocije.

Akvamarin je kamen mora i neba, tako da uvek možete nositi jedan mali komad sa vašim prtljagom jer će biti od neprocenjivog značaja dok putujete bilo brodom ili avionom.

Akvamarin kamen će vas zaštititi na svojim putovanjima i sprečiće pojačane emocije i napetost, jer su prisutni zbog normalnog i uobičajenog putničkog stresa.

Konačno, akvamarin je poznat po tome što ima naglašene sposobnosti za ublažavanje fizičkih simptoma emocionalnog stresa kao što su pojačani otkucaji srca ili otežano disanje.

Ako stavite akvamarin kamen na usta i duboko sa njim udahnete, osetićete olakšanje od fizičkih simptoma anksioznosti.

Sa čim je najboje kombinovati akvamarin kamen?

Kombinacija u kojoj želite da koristite akvamarin kamen zavisiće od svrhe u koju želite da ga koristite. Ako ste u horoskopu u znaku Ribe i koristite ga kao svoj kamen po datumu rođenja, onda ga možete kombinovati sa drugim kamenjem koje je u skladu sa ostalim aspektima vaše natalne karte.

Takođe, možete da ga koristite samog kako biste imali fokusiran efekat na vaš psihički život jer se on odnosi na vaš horoskopski znak u kome se našlo sunce u trenutku vašeg rođenja.

Ako koristite akvamarin da biste predstavili element vode, onda to može biti veoma korisno za razvijanje kombinacije četiri elemenata uz pomoć drugih kristala koji predtsvljaju zemlju, vazduh i vatru.

Zajedno ih koristeći, uspećete da postignete balans i prizemnost.

Kamenovi koje ćete tom prilikom izabrati mogu biti ahat za vatreni znak, malahit za zemljani znak, providni kvarc za vazdušni znak, itd.

Akvamarin je odličan kamen za energije grlene čakre i može se kombinovati sa drugim kamenovima čakri da bi se napravio set.

Opet navodimo, trebalo bi da izaberete kamenje sa energijom koja odgovara vašim potrebama, a vi ćete i sami uspeti da osetite kada držite kamen u rukama, koji je pravi za vas.

Kada se koristi za grlenu čakru, akvamarin može poboljšati moć komunikacije i vašu sposobnost da artikulišete emocije. Kada se kombinuje sa drugim kristalima koji povećavaju moći ili raščišćavaju energije drugih čakri, onda tu može postojati mnogo kombinacija, sve u zavisnosti od toga koji je vaš specifičan cilj.

Kako se puni i čisti akvamarin kamen?

Akvamarin je najbolje puniti uz drugi vredan kristal, a to je Gorski kristal. Takođe, možete ga puniti na suncu, ali nikako ne na direktnom suncu, jer će tada izgubiti boju.

Čišćenje akvamarin kamena se obavlja tako što se postavi ispod mlaza tekuće mlake vode i to jednom u nedelju dana.

Cena akvamarin kamena

Polirane pločice akvamarina se mogu naći po ceni od 300 dinara. Privesci, prstenje i ostali nakit variraju u ceni od 1200, pa do više hiljada dinara.