Tigrovo oko kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

“Kako se naučno razumevanje razvijalo, naš svet je polako postajao dehumanizovan. Čovek se oseća izolovanim u kosmosu, jer više nije upleten u prirodu i izgubio je svoj emocionalni nesvesni identitet i identifikaciju sa prirodnim fenomenima koji su polako izgubili simboličke implikacije. Njegov kontakt sa prirodom je nestao, a sa njim je nestala i duboka emocionalna energija koju je ova simbolička veza pružala.” (K. G. Jung – Čovek i njegovi simboli, 1964.)

Moderno življenje – život bez simboličkog značenja

Godine 1964. Karl Gustav Jung je razmišljao o izgubljenoj povezanosti čovečanstva sa prirodom, a potom i o njihovom prirodnom stanju postojanja. Skoro 40 godina kasnije, dehumanizovani svet koji je opisao, samo se pogoršao, jer bes i užurbanost današnjeg življenja nas sve svodi na: “učini više”, “budi uspešan”, “radi prekovremeno” ili “čekaj na putu do posla ili do kuće u dugačkim saobraćajnim kolonama”.

Ovi zahtevi života u urbanim sredinama stvorili su lavirint odvraćanja od prirodnog načina života. Nekada smo živeli u harmoniji sa prirodom, sada živimo u urbanim džunglama koje postaju preopterećene rapidnim porastom populacije.

Kobno i slepo prihvatanje održavanja ovakovog modernog načina života nas je udaljilo od drugih ljudi i od sebe samih, pored stvaranja sve većih iscrpljivanja i stresova koji su na kraju povezani sa bolestima. Ove savremene bolesti i način života koji je povezan sa njima, potpuno su iskrivili ono što je suštinski značajno u životima ljudi, a što dovodi do gubitka veze sa sopstvenom dušom, unutrašnjom strašću i svetlošću.

Nažalost, ovom dehumanizovanom načinu postojanja, doprinosi nedostatak pristupačnog zelenog prostora. Urbana gužva i sve veći tehnološki zahtevi, iscrpljivali su prirodna divlja područja u kojima se moglo uživati i iz kojih se mogla crpsti energija.

Drevna mudrost – simboli i ciklus života

Naši drevni preci shvatali su međusobnu povezanost svega živog i svega na svetu. Živeli su u harmoniji sa prirodom i osmišljavali svoje živote u skladu sa promenljivim godišnjim dobima. Okruženi ovim prirodnim promenama, naši preci su shvatali poredak stvari na svetu. Indijanci su, na primer, shvatali ove svete promene i simbole u svakodnevnom životu i njegovim pojavama. Za njih je transformacija leptira iz gusenice u prelepo krilato stvorenje ili nestanak medveda u teške zimske dane i ponovno pojavljivanje u proleće, imalo svoje značenje.

Ovi biološki procesi koji su se odvijali oko njih, odražavali su promene i obrede prolaska unutar njihovog sveta i govorili su im kada je vreme za odmor, kada treba da zaseju, a kada da požanju ono što su zasejali. Ove zajedničke sličnosti odražavale su međusobno povezivanje prirode i drevnih naroda i tako im davali osećaj pripadanja u velikom redosledu stvari.

Drevni preci su takođe prepoznavali značaj simbola kao oblik komuniciranja i bogatstva značenja u svom životu. Za naše drevne pretke simbolika i metafora postali su jezik duše. Kao učenici prirode, stariji su posmatrali spoljne simbole kao tragove koji su im često služili kao smernice i sredstva za povećanje svesti o dubljem značenju života. Ova zapažanja su postala deo njihovih priča i tradicija koje su se prenosile na druge generacije. Sveti simboli dobijeni iz prirode postali su sastavni deo njihovog svakodnevnog postojanja i njihovog kulturnog nasleđa.

Simbol podrazumeva nešto više nego što se na prvi pogled čini, nešto što ima dublju i značajniju rezonancu koja odbija objašnjenje površine. Drevni narodi su postali vešti u prevođenju simbolike da bi otkrili skriveno i neizgovoreno značenje koje je sadržano u njemu. Na žalost, mi koji danas živimo u savremenom dobu, izgubili smo poznavanje simbolike.

Postizanje povećane svesti o simbolima u našim životima će nas usmeriti na ponovno uspostavljanje prirode i poboljšaće dublje osećanje smisla. Ono će ojačati našu vezu sa velikim plesom života.

Kristali i drago kamenje

Isceljujuće kamenje, kristali i poludrago kamenje dolazi iz jednog jedinstvenog izvora – Majke Zemlje. Stvoreni iz magme ili unutrašnjeg jezgra Zemlje, isceljujući kamenovi prolaze kroz geološki proces zagrevanja, hlađenja i rasipanja na svom putu do sadašnjeg oblika.

Energetsko polje različitog poludragog kamenja trpi uticaj geometrijske forme, boje i suptilne vibracije. Svaki kamen se sastoji od kristala koji su u svakom minutu u konstantnom kretanju pa tako emituju energetski potpis ili učestalost. Boja dragog kamena takođe igra dinamičku ulogu u lečenju energije kamena. Igra svetlosti i boje može stimulisati ili smiriti, pročistiti ili isceliti.

Magična i simbolička veza je oduvek postojala između ljudskih bića i dragog kamenja. Dokazi o upotrebi kamenja za isceljivanje pronađeni su daleko u četvrtom milenijumu pre Hrista. Drevne civilizacije, kao što su Kinezi, Egipćani, Sumeri, Grci, Rimljani ili šamani i drevni vrači, koristili su drago i poludrago kamenje na više načina – stavljali su ih u obliku praha u eliksire, nosili su ih sa sobom ili stavljali na telo u toku ceremonija i rituala. Ovo drevno znanje preneto je do današnjih dana i sa sve većom popularnošću holističke medicine, dovelo do upotrebe za lečenje u savremenom životu.

U ljudskoj istoriji je takođe evidentna i naša veza sa Anđelima. Ovi nebeski glasnici, naročito Arhanđeli, imaju moćnu sposobnost da pomognu svima nudeći svoju zaštitu i vođstvo kako bi ostvarili mir na zemlji. Svaki od 15 Arhanđela rezonira sa posebnim dragim kamenjem, Rad sa posebnim kamenjem Arhanđela može nam pomoći da ojačamo svoju božansku vezu i odnos sa tim Arhanđelom.

Oblici dragog i poludragog kamenja

Od drevnih vremena, drago kamenje i kristali su korišćeni za lečenje na različite načine i mogu se naći u sledećim oblicima.

Grubi oblik

Grubo poludrago i drago kamenje se nalazi u prirodno neobrađenom stanju, jer su odlomljeni ili minirani iz živih stena. Ostavljeni su u prirodnom stanju, površina im je nepravilna i gruba i na taj način oni sadrže najveću količinu isceliteljske moći. Nežno se mogu stavljati na telo kako bi prenosili i fokusirali isceliteljsku energiju.

Polirani oblici

Polirano kamenje je obrađeno prirodnim putem vodom i peskom, čime su dobili glatku zaobljenu površinu. Često se koriste kao kamenovi za držanje ili nošenje u džepu ili tašni.

Nakit

Nakit dizajniran sa isceljujućim dragim kamenjem sadrži kamenje sa vitalnom energijom. Plemeniti metali i boje su iskorišćeni u dizajniranju, pa oni pojačavaju moć kamena. Nakit od dragog kamenja može se napraviti namenski za određene zdravstvene probleme ili za stvaranje harmoničnih vibracija. Takođe može pomoći za pozitivne namere zaštite, prosperiteta, strasti, oporavka, jasnosti, ljubavi, zdravlja, mira i drugih blagoslova.

Drago kamenje vezano za datum rođenja ili horoskopski znak je takođe povezano sa nakitom koji se pravi u ove svrhe i koristi se za poboljšanje blagostanja. Sa poreklom u starom Egiptu, svaki od 12 meseci u godini, ima svoj dragi kamen ili kristal. Različito kamenje podržava svaki astrološki znak zodijaka.

Duga

Duga simbolizuje luk energije božanskog povezanog sa zemaljskim. Svaki zrak u boji sadrži Svarovski prizmu napravljenu od rafiniranih vodećih kristala koji reflektuju sunčevu svetlost u sedam boja duge koje koreliraju sa sedam tradicionalnih boja čakri.

Energetsko polje dragog kamenja

Svaki kamen se sastoji od minutnih kristala koji su u stalnom kretanju, emitujući energetsku frekvenciju. Baš kao što na nas utiču naša okolina, vreme, hrana koju jedemo, boja koju nosimo, takođe na nas deluju i kristali i kamenje. Na energetsko polje dragog kamenja utiče njegova geometrijska forma, boja i suptilne vibracije.

Boja takođe igra dinamičku ulogu u lečenju energijom kamenja. Igra svetlosti i boje može stimulisati i smiriti, pročistiti ili isceliti.

Dakle, kada nosimo kristale i drago kamenje ili ih imamo u našem životnom prostoru, oni će emitovati energetske vibracije koje donose osećaj blagostanja na svim nivoima.

Tigrovo oko – kamen

Kamen pod neobičnim nazivom – Tigrovo oko – ima posebno važna značenja u kristaloterapiji i simbolici. Ovaj kamen pre svega pomaže da steknete uvid, da se koncentrišete, da sagledate i razmislite jasnije i organizujete razbacane detalje. On smiruje previranja, eliminiše loše raspoloženje i podstiče optimizam i entuzijazam. Stimuliše bogatstvo i povećava sposobnost održavanja bogatstva.

Tigrovo oko je dragi kamen koji potiče obično od metamorfne stene sa zlatnom do crvenosmeđe boje i svilenkastim sjajem. Kao deo kvarcne grupe, Tigrovo oko je srodno sa plavim mineralom Sokolovo oko po svom svilenkastom, sjajnom izgledu.

Tigrovo oko kamen se nalazi u Australiji, Indiji, Burmi, Namibiji, Južnoj Africi, SAD-u, Kanadi, Brazilu, Koreji, Kini i Španiji.

Tigrovo oko  je popularan i ne tako skup dragi kamen, koji je zapravo pseudomorf kompaktnog kvarca. Formira se kada kvarc preuzme i rastvori krokidolit, ostavljajući kvarc u fino vlaknastoj i svetlucajuće-prelivajućoj formi. Kada je ispoliran, svileni sjaj stvara prekrasan efekat pokretnih slojeva braon i žutih linija i talasastih kontura.

Dolazi, kao što je rečeno, u žutoj i braon boji, tj. u mešavini ovih boja i nijansi. Tvrdoća mu je 7 po Mosovoj skali. Pošto pripada klasi minerala kvarca, hemijska formula mu je SiO2. Kristalni sistem mu je heksagonalan, a indeks prelamanja od 1.54 do 1.55. Nema duple refrakcije.

Kao što je već rečeno, Tigrovo oko se formira kada se kvarc formira preko postojećeg sivkasto-plavkastog krokidolita i na kraju ga u potpunosti zameni. Krokidolit je vrsta azbestnog mineralnog materijala, što znači da je njegov sastav formiran od finih, gustih vlakana. Ova vlakna se formiraju u paralelnoj i talasastoj orijentaciji, a to uzrokuje vrlo intrigantan efekat koji se pokazuje u vidu Tigrovog oka. Tokom procesa zamene, gvožđe unutar krokidolita se rastvara i pravi mrlje po kvarcu, čime se obezbeđuje zlatnožuta i smeđa boja Tigrovog oka. Originalni krokidolit je plavičasto-sivkaste boje, a ponekad je pseudomorfizam kvarca nepotpun. Kada se to dogodi, kao rezultat se dobije kamen sa plavkasto-sivkastom bojom (često sa prugama u braon ili žutoj boji), ali ipak sa sjajnim efektom. Ovaj tip materijala poznat je po nazivu Sokolovo oko.

Tigrovo oko se može formirati zajedno sa smeđe-crvenim ili metalnosivim hematitom, ili sa žutim limonitom, gde ovi minerali formiraju prugice u Tigrovom oku. Takav materijal se često naziva matriks Tigrovog oka.

Prilikom sečenja i poliranja kamenčića Tigrovog oka, umetnička i spretna orijentacija na vlaknastu strukturu mora biti aplicirana kako bi se postigla najbolja svetlucavost i prelivanje boja. Efekat mačijeg oka u Tigrovom oku postoji, ali su retki u savršenoj formi zbog talasaste prirode vlakana.

Značenja i svojstva Tigrovog oka

Niskim, grlenim režanjem, tigar svim stanovnicima šume stavlja do znanja da treba da budu na oprezu.

Sakrivenost, ravnoteža i unutrašnja stabilnost koja govori o vrhunskoj jasnoći fokusa.

Kraljevska moć bez pardona.

Ovo je energija velike mačke.

Kao i velika mačka po kojoj je i dobilo ime, Tigrovo oko pruža samopouzdanje koje je neporecivo. Tigrovi u divljini pokazuju skoro bezobzirnu čvrstinu, hrabrost i volju. Ove mačke čekaju strpljivo ono što najviše žele i trebaju, a onda idu za tim žestoko. Tigrovo oko kamen ima sve ove karakteristike i simboliku.

Razmotrite vrednost ove energije i njene matrice kada su u pitanju vaše meditacije. Jedan od izazova u toku meditacije jeste da ostanete fokusirani. Naš um je naviknut da radi više stvari istovremeno. Tigrovo oko umiruje iskušenja i sprečava odvraćanje pažnje, pa tako održava koncentraciju. Jedino je miran um spreman da sluša vođu, tj. Božanstvo. U tom smislu možete posmatrati Tigrovo oko kao mehanizam za dolaženje do moćnih i transformativnih Bića.

Tigrovo oko kamen ima različite boje koje takođe daju značenje. Dok okrećete kamen na suncu, videćete odsjaje zlatne, crvene i plave boje. Crvena pruža energiju srca, zlatna je boja krunske čakre i višeg bića, a plava smiruje tigra mirnom, spiritualnom vibracijom.

Oni koji leče svetlošću, preporučuju ovaj kamen za povećanje energije.

Ovaj kristalni iscelitelj ima jaku vezu sa zemljom. Matrica njegove energije štiti ono što vam je najviše potrebno (hranu, vodu, porodicu), podržavajući samopouzdanje.

Tigrovo oko se često nosi kao amajlija ili talisman jer se smatra da štiti od uroka. Ako se bojite urokljivih očiju, loših želja, namera i zlih misli, možete nositi Tigrovo oko.

Smatra se da leči migrenu, i da blagotvorno deluje na žuč i jetru.

Naravno, poboljšava očinji vid.

Učenici i studenti bi trebalo da imaju Tigrovo oko jer se smatra da ono pozitivno i motivaciono deluje na učenje, elan, savladavanje svih vrsta mentalnih zadataka. Tigrovo oko na neki način donosi jasnoću i oštrinu pri donošenju odluka i sagledavanju svih aspekata problema.

Tigrovo oko kamen će održati emocionalnu ravnotežu i doprineti da više poštujete sebe.

Kako upotrebljavati Tigrovo oko kamen?

Tigrovo oko kamen ćete držati u dnevnoj sobi ukoliko želite da očuvate dobre porodične odnose, sklad i ravnotežu među članovima porodice.

Ako želite da poboljšate poslovnu situaciju, onda ga stavite u radnu sobu ili u kancelariju.

Ko ima problem sa oslabljenim imunitetom i opštom slabošću, treba da stavi Tigrovo oko na pupak ili na čakru pleksus solaris.

Za one koji imaju problema sa bronhitisom i astmom, stavlja se na grlo.

Migrenozni bolesnici ga stavljaju u predelu čakre trećeg oka.

Kako se puni i čisti Tigrovo oko?

Iako je Tigrovo oko veoma izdržljiv kamen, opasno je držati ga blizu kiselina. Ukoliko nosite nakit sa Tigrovim okom, skinite ga dok čistite kuću i upotrebljavate hemikalije (amonijak, izbeljivači, sumporna kiselina).

Nemojte stavljati jake parfeme, kozmetičke preparate intenzivnog mirisa, dok nosite Tigrovo oko kamen.

Kada želite da očistite Tigrovo oko kamen, dovoljno je da ga dva puta tokom mesec dana isperete pod mlazem vode.

Tigrovo oko se puni na direktnom suncu. Dovoljno je da dva-tri sata bude na direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe, moguće ga je puniti uz pomoć Gorskog kristala tako što ćete ga staviti u njegovu blizinu.

Horoskopski znaci i Tigrovo oko

Tigrovo oko pogoduje zodijačkim znacima: Biku, Blizancima, Raku, Lavu, Devici, Vodolijama. Tigrovo oko kamen će Devicama olakšati donošenje odluka, ali će i smiriti eksplozivnu narav. Device imaju stalnu potrebu za sigurnošću, pa će Tigrovo oko pomoći da se ova potreba umanji i svede na normalnu meru.

Cena i gde kupiti?

U zavisnosti od toga da li je Tigrovo oko kamen ispoliran ili se nalazi kao sastavni deo nakita, može se naći po ceni od 250 dinara pa sve do 1000 dinara.