Tirkiz kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Tirkiz je vodonično-fosfatni mineral od aluminijuma i bakra. Njegovo hemijsko ime je aluminijumov fosfat, a boja mu je najčešće plava.

Možda postoje i drugi tirkizni kamenčići koji su zelene ili plave boje; kod zelenih je prisutno gvožđe, a kod plavih je prisutan bakar.

Ime mu potiče iz francuskog jezika, tj. iz francuske reči pierre turquoise što znači turski kamen. To je zbog toga što je tirkiz uglavnom transportovan u Evropu iz Azije putem Turske, a mletački trgovci su ga prodavali na turskim bazarima.

Drevne kulture su smatrale tirkiz svetim kamenom zbog njegovih energija koje su usredsređene na zaštitu, moć i sreću.

Već hiljadama godina tirkiz obuhvata sve kulture koje ga cene kao simbol mudrosti, plemstva i besmrtnosti. Među drevnim Egipćanima, Persijancima i Kinezima, Astecima, Inkama i Indijancima, tirkiz je bio sveti kamen zbog svoje moći, sreće i zaštite koju je donosio.

Tirkizne perle koje datiraju iz 5000. godine pre nove ere, pronađene su u Iraku, a zna se da su Egipćani minirali ovaj kamen na Sinaju u 3200. godini pre nove ere. Samrtna maska Tutankamona bila je obložena tirkizom, kao i mozaične maske posvećene bogovima.

Skoro hiljadu godina, Indijanci su vadili i oblikovali tirkiz, koristeći ga kako bi zaštitili svoje grobnice. Njihovi dragulji su pronađeni od Argentine do Novog Meksika. Indijanski vračevi su ga nosili na svečanostima kada su prizivali veliki duh nebesa. Mnogi su poštovali tirkiz kao univerzalni kamen, verujući da će njihovi umovi postati jedno sa univerzumom ako ga nose.

Zbog svoje sposobnosti da menja boju, korišćen je u proročanstvima ili u divinacijama. Za praistorijske Indijance, tirkiz koji se nosio na telu ili je korišćen u ceremonijama, uvek je označavao boga neba živoga na zemlji.

Vekovima je bila poštovana moć tirkiza da zaštiti jahače od povrede zbog pada. Prvo su ga koristili kao amajliju turski vojnici, noseći ga na svojim uzdama.

Za tirkiz se verovalo da može biti pod uticajem fizičkog stanja onog ko ga nosi. Ako je vlasnik tirkiza bolestan ili tužan, tirkiz će izbledeti. Ponekad se može dogoditi i da izgubi svu boju ako osoba umre. Isto tako, tirkiz postepeno vraća svoju boju kada se prenese na novog, zdravog vlasnika.

Ako tirkiz bude poklonjen od strane dragog prijatelja, taj kamen će štititi onoga koji ga nosi od negativne energije i donosiće sreću. Tirkiz je simbol prijateljstva i donosi mir u dom.

Ovo je vrlo lični kamen i veoma je značajan za onoga koji ga nosi. Tirkiz kamen preuzima karakteristike svog vlasnika.

Tirkiz kamen nosi veliku mudrost bazične istine unutar sebe. To je jedan od najstarijih poznatih kamenova. Ovo je kamen na koji će osoba koja ga nosi morati da nauči da se usredsredi, umesto da se kamen usredsredi na vlasnika. Vrlo je važno da vlasnik da tirkizu odgovarajuću pažnju.

Tirkiz se vadi u SAD-u, Meksiku, Avganistanu, Egiptu, Čileu, Kini, Australiji, Izraelu, Iranu i Argentini.

Zbog čega bi trebalo da koristite tirkiz kamen?

Tirkiz vam je potreban zbog toga što je to kamen zadužen za pročišćavanje. On će efikasno otkloniti negativne energije i zaštititi vas od štetnih materija ili negativnih spoljašnjih uticaja.

To je takođe kamen koji će poravnati i uravnotežiti čakre, promovisati unutrašnju relaksaciju i smirenje i stabilizovati vaše raspoloženje. Osiguraće dane bez stresa.

Uz pomoć tirkiza ćete poboljšati svoju spiritualnost otvarajući svoje srce i čisteći svoje misli.

On će delovati kao spritualni balzam na vaše srce i um, koji su duboko pogođeni emocionalnim ranama i stresom.

Moćne energije tirkiza su dobre za eliminisanje fizičke i emocionalne iscrpljenosti i mogu učiniti čuda za ljude koji pate od depresije ili su skloni napadima panike. Iz ovih razloga je tirkiz kamen zaštite.

Tirkiz će promovisati samorealizaciju i pomoći vam da postignete ono što želite u svim aspektima vašeg života.

Daće vam dublju svest o tome kako život funkcioniše, a to će vam pomoći da nađete svrhu postojanja i svog mesta na svetu.

Tirkiz će vam doneti energiju mudrosti i razumevanja koja će podstaknuti kreativno rešavanje problema. Takođe će poboljšati vaše psihičke sposobnosti.

To je moćan kamen duhovne spretnosti, a to će vam pomoći da ispoljite svoje sposobnosti. Takođe će poboljšati i vašu intuiciju.

Jedinstvene vibracije ovog kamena će se odraziti na treće oko i grlenu čakru i omogućiće vam da pristupite znanju iz prošlih života.

Pomaže da sa drugima komunicirate sa mnogo više smisla i dubine, zbog toga što je ono što delite sa drugima poteklo direktno iz vašeg duha.

Tirkiz nosi energiju koja će vam pomoći da živite svoj život istinski, sa ponosom i integritetom.

Kako vam tirkiz pomaže?

Tirkiz i mogućnost isceljenja. Tirkiz može pomoći u apsorpciji hranljivih sastojaka. Takođe može raditi na pojačavanju imunološkog sistema i stimulaciji regeneracije tkiva. Tirkiz ima detoksikacijske i antiinflamatorne efekte. Njegove energije mogu pomoći u ublažavanju bolova povezanih sa grčevima, bolovima u stomaku i glavoboljama.

Ovaj kamen može pročišćavati pluća, umiriti i pročistiti probleme grla, te ozdraviti oči od katarakte. Tirkizne energije takođe mogu neutralisati kiselost i mogu biti dobre kada bolujete od gihta, reumatizma, virusne infekcije ili stomačnih problema.

Tirkiz i sticanje bogatstva. Tirkiz je dugo bio simbol bogatstva. Gde god se nalazi ovaj dragi kamen, uvek simboliše izobilje. Kada radite sa ovim kamenom, postaćete stabilniji u finansijskom smislu. Takođe, bićete inspirisani da kreirate više izvora dohodaka, kako biste osigurali da se priliv novca neće zaustavljati.

Uz pomoć tirkiza ćete biti fizički i mentalno podstaknuti da radite na projektima, kako onim ličnim, tako i onim poslovnim. Entuzijastične vibracije koje ćete emitovati, privući će još sreće.

Tirkiz će se ponašati kao srećni kamen koji dovodi do dobrog zdravlja i prosperiteta.

Tirkiz čisti put ka višoj svesti.

Kada imate energiju tirkiznog kamena u svom životu, uživaćete u većoj mentalnoj bistrini. Ona će vas pripremiti za rad koji je potreban za postizanje finansijskih ciljeva.

Tirkiz daje mogućnost donošenja mudrih odluka kada su u pitanju investicije i troškovi.

Tirkiz i njegov uticaj na ljubavne veze. Tirkiz je simbol prijateljstva. Ovaj kamen će se pobrinuti da vi i vaš partner ostanete najbolji prijatelji, u bilo kojoj fazi vašeg odnosa.

Osiguraće da prijateljstvo uvek postoji, čak i kada prolazite kroz izazovne trenutke i vremena.

Tirkizni kamen će stimulisati romantičnu ljubav. To će osigurati da pozitivne energije ljubavi nastave da teku u vašoj vezi i u svemu što radite.

Pomoći će vam da oslobodite skrivena osećanja koja imate za nekoga i daće vam hrabrost da napravite prvi korak.

Tirkiz će upaliti vatru strasti i romanse u vama, čak iako niste u biti romantična osoba. To će vas inspirisati da budete afektivniji i demonstrativniji sa svojim osećanjima.

Energije ovog kamena će vas inficirati zabavom i spontanošću. Vaša veza će uživati u drugačijoj vrsti energije. Tirkiz će vam pomoći da vi i vaš partner imate snagu i hrabrost. Štitiće vašu vezu i okružiće je ljubavlju i podsticajnim energijama, posebno kada prolazite kroz izazove.

Pod vođstvom ovog kamena moći ćete da izbalansirate emocije i misli, koje će se pozitivno odraziti na vas i vašeg partnera.

Doneće vam duboko osećanje mira koji će pomoći da se lakše nosite sa emocionalnim problemima i stresom.

Ovaj kamen će vam pomoći da ostanete usidreni i uzemljeni, a to će pojačati i ojačati vaš pozitivni imidž.

Tirkiz simboliše isceljenje u vezama. Pokazaće vam kako možete da ublažite bol, bes, gorčinu i nezadovoljstvo.

On pomaže da nađete odgovore na vaša pitanja i naučiće vas kako da oprostite partneru, ali i sebi zbog svih nedostataka koji se javljaju.

Tirkiz kamen je velika pomoć kada je u pitanju iskrena komunikacija među ljubavnicima.

Ovaj kamen rezonira sa energijama istine i ohrabriće vas da govorite samo istinu sa otvorenošću i dobrotom.

Ako ste prirodno stidljiva osoba, posedovanje ovog kamena daće vam mogućnost da lakše započnete konverzaciju i vodite zanimljive raugovore. Na taj način ćete postati sigurniji u sebe i videćete da sve što govorite ima vrednost.

Vibracije tirkiza su jake i utiču na srčanu čakru, pa možete očekivati da ćete postati saosećajniji i da ćete imati više razumevanja prema partneru kada ga uhvatite u trenutku slabosti ili kada primetite neke nedostatke. Ovaj kamen će ohrabriti vaše empatije. Postaćete pažljiviji prema osobi koju volite i podržavaćete je.

Kako koristiti tirkiz kamen za vrhunske rezultate?

Nosite nakit od tirkiza i dodajte ovu živopisnu boju vašem izgledu. Ovaj kamen će doneti svežu i svetlu notu koja će uvek biti dobrodošla.

Tirkiz će izdignuti i osvetliti vaše emocije, a uz to ćete i izgledati dobro.

Ovaj kamen je sjajan podsetnik jer vas tera da se opustite i da budete mirni čak i kada ste okruženi bukom i haosom.

Meditirajte sa ovim kamenom i pustite da vas njegove vibracije preplave.

Nosite tirkiz blizu vaših čakri da biste osigurali dobro zdravlje. Možete ga postaviti na treću čakru, čak i dok meditirate.

Da biste održali svoj tirkizni kamen i da bi izgledao lepo nakon dugog vremena, uverite se da ga ne izlažete direktnom sunčevom svetlu dugo.

Redovno ga čistite, jer prljavština od vaše šminke, znoja i telesnih masnoća može promeniti njegovu boju.

Tirkiz i horoskopski znaci

Smatra se da je tirkiz srećan kamen za sve one koji su rođeni u znaku Strelca, Bika, Vodolije i Lava.

Tirkiz i feng šui

Tirkiz predstavlja energiju vode, tišine, tihe snage i prečišćavanja. Element vode donosi moć regeneracije i ponovnog rađanja. To je energija kruga života.

Treba koristiti tirkiz za poboljšanje bilo kog prosotra koji se koristi za odmor, mirno razmišljanje ili molitvu. Vodena energija je tradicionalno povezana sa severnim delom kuće ili sobe.

Kako se puni i čisti tirkiz kamen?

Tirkiz ćete puniti tako što ćete ga jednom u mesec dana stavljati pored Gorskog kristala i ostaviti ih da prenoće. Možete ga staviti i negde ispred kuće, ali vodite računa da do njega ne dopire direktna svetlost sunca.

Ovaj kamen se čisti pod mlazem tekuće vode ili tako što se ostavlja sa hematitom tokom noći.

Cena i gde kupiti?

Poliran kamenčić tirkiza (4×4 cm) se nalazi po ceni od 1200 dinara. Ukoliko želite da nosite neki lep komad nakita sa ovim kamenom potrebno je izdvojite i po nekoliko hiljada dinara.