Topaz kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Naziv topaz izveden je od grčke reči topazion što bi moglo da potiče iz sanskritskog izraza tapas, što znači vatra.

Takođe, moguće je da ime dolazi sa jednog egipatskog ostrva po imenu Topazos u Crvenom moru.

Plinije Stariji je koristio ime ovog ostrva kako bi nazvao jedan žuto-zeleni kristal koji je tamo pronađen.

Većina kristala topaza je bezbojna, ali najprisutnije boje su zelena i plava.

Topazovi kristali koji se mogu naći u prodaji su obično roze, crvenkasto smeđi ili žuti.

Topaz kristali koji su medno žuti, plavi, roze ili providni se visoko vrednuju. Carski topaz je najskuplji i najtraženiji.

Topaz se pretežno nalazi u Meksiku, Australiji, Nigeriji i Brazilu.

Zašto bi trebalo da koristite topaz?

Ovaj kristal zrači nežnu snagu koja umiruje, leči, stimuliše i dopunjuje. Doneće vam dugotrajnu i čvrstu energiju koja će ispuniti vaš život obiljem, mirom i radošću.

To je kristal koji širi dobru energiju, kristal snage, jačine i potencije koji će vam doneti snagu manifestacije i privlačnosti.

Topaz održava energiju uma. Donosi vam intenzivnu jasnoću o vašim namerama, a ujedno ojačava i vaš fokus tako da možete ostvariti svoje želje u stvarnosti.

Stimulisaće vaše samopuzdanje i vašu sposobnost da naučite nove stvari. Pomoći će vam da razumete složene ideje i koncepte.

Topaz će inspirisati kreativnost i povećati pažnju. To će vam pomoći da postignete savršenstvo i željene rezultate kada su u pitanju vaši projekti i napori.

Topaz je veoma efikasan kristal za meditaciju, afirmaciju, vizuelizaciju i projekciju.

To je takođe divan talisman koji će vam pomoći da razotkrijete božansku mudrost i povežete je sa duhovnim područjem.

Topaz uvećava vaše psihičke sposobnosti, pomaže onima koji žele da se povežu sa svojim unutrašnjim akcijama, kao i onima koji žele da se bave duhovnim isceljivanjem i proricanjem.

Topaz će vam dati bolje razumevanje šire slike života. Učiniće da razumete sopstvenu ulogu i način na koji se uklapate u svet oko sebe, kao i u univerzum.

Ovaj kristal će ukloniti svaku vrstu blokade i perioda stagnacije, a to će vas ohrabriti da pristupite svojim rezervama znanja i sposobnosti.

Topaz će pojačati vaše kreativne aktivnosti i vaša duhovna putovanja. Razviće vaše intuitivne i psihičke darove, naročito vašu sposobnost jasnog sagledavanja stvari.

On će prigrliti plemenitost duha, a to će ojačati vašu ličnu volju da ispoljite svoje želje i namere.

Topaz radi kao baterija koja vas puni fizički, emocionalno, mentalno i spiritualno.

Energije ovog kristala će vam pomoći da ostanete verni sebi i optimistični. Ovaj kristal će vam pomoći da pojačate svoje samopouzdanje, ponos i samopoštovanje bez “naduvavanja” sopstvenog ega.

Topaz će vam pružiti osećaj mira i promovisati relaksaciju. Takođe, poboljšaće vaš fokus i koncentraciju. To je posebno koristan kristal, naročito ako ste ozbiljni u nastojanjima da prevaziđete sopstvene limite. Guraće vas da srušite barijere i izazovete sebe da postignete sve ono što ranije niste mogli.

Topaz će vam dati životnu snagu i stabilnost, i održaće vas u nadi da će stvari ispasti najbolje što mogu, čak i ako sve govori nasuprot tome.

Kako topaz pomaže?

Topaz i fizičko zdravlje, isceliteljske moći topaza. Za topaz se kaže da pomaže u lečenju reumatizma i olakšavanju bolova u zglobovima.

Takođe se smatra efikasnim protiv srčanih oboljenja. Može da zaustavi krvarenje iz malih posekotina, ranica ili povreda.

Kako topaz utiče na materijalna dobra i bogaćenje?

Topaz je simbol luksuza i bogatstva. Kada radite sa energijama ovog kristala, prizivate upravo ovakve stvari u svoj život.

On nosi energiju uticajnosti i velikodušnosti, snage i živosti, vitalnosti i inspiracije.

Omogućiće vam da napravite predah nakon velikih napora, a to će vam pomoći da održite svoj zamah na nivou.

Topaz će vam takođe doneti uspeh u svim vašim naporima.

Energije ovog kristala će vam pomoći da ispunite svoje težnje.

Topaz povećava snagu, sigurnost i motivaciju. Obezbeđuje stabilno okruženje kada započinjete nešto novo na poslu ili na nekom projektu.

Topaz je kristal kreativnosti i intencije. On će vas inspirisati da generišete svoje sopstveno bogatstvo i usmerite svoje energije kako bi vas odvele do najvećih vrhova uspeha.

On pomaže da implementirate svoje planove i pogodite tačno u metu, u bilo kojoj oblasti poslovanja.

Povećava vašu harizmu, koja će vam pomoći da privučete nove prijatelje i profesionalne veze.

To je moćan talisman za donošenje odluka, prenošenje informacija koje će vam biti potrebne, a pomaže vam i da otkrijete propuste u svojim planovima sa dobro razvijenom logikom i objektivnošću.

Kako topaz deluje na ljubav i ljubavne veze?

Topaz je jedan od najtraženijih kristala koji će biti od velike koristi za vaše veze i ljubavne odnose. On je simbol ljubavi i naklonosti, a to će vam pomoći da pojačate ljubav koja već postoji između vas i vašeg partnera.

On promoviše istinsku ljubav i romantiku. Pomaže da pronađete ljubav koju želite, a to će vam pokazati kako da prevaziđete izazove u vašem ljubavnom životu, tako da na kraju doživite srećan završetak.

Ovaj kristal takođe simbolizuje nadu. Bez obzira na to kakve teškoće i bolove doživljavate, na kraju mračnog tunela uvek vas čeka svetlost!

Topaz će podstaći otvorenost, iskrenost i integritet. To će vas inspirisati da se poverite svom partneru na način koji će vam pomoći da se vaš odnos razvije i postane jači.

To će vam pomoći da artikulišete svoje misli i osećanja kada morate da komunicirate o nečemu važnom. I to ćete onda raditi sa ljubavlju i zbog ljubavi.

Ovaj kristal će vam pomoći da pronađete onu pravu pokretačku ljubav, a ne romantizovanu verziju ljubavi. Topaz donosi sreću u ljubavi!

Pokazaće vam kako se možete osloboditi opsesije od neuzvraćene ljubavi, dok čekate da se nešto promeni i da čelično srce vašeg izabranika omekša.

Isceliteljske energije topaza će olakšati bol ili tugu izazvanu slomljenim srcem ili gubitkom. Ovaj kristal će vam pomoći da se suočite sa životom uz nadu i optimizam.

Kada ste spremni da se ponovo zaljubite, topaz će vas zaštititi od privlačenja pogrešne osobe u vaš život. Držaće vas dalje od ljudi koji mogu izazvati bol i nesreću.

Ovaj kristal će ublažiti i otkloniti sve nezdrave emocionalne situacije, a to će pročistiti vaše emocije, tako da možete dopustiti da u vas uđu samo pozitivna osećanja.

Energija topaza podseća na važnost prijateljstva u vašem odnosu. Vaša veza prolazi kroz mnoge promene i faze. Ljubav možda nije uvek prisutna, ali prijateljstvo će uvek biti tu.

Topaz će takođe naglasiti važnost poverenja i vernosti. Ovaj kristal će povećati vašu veru u ljubav, a vi ćete sa tim naučiti još više da cenite ljubav koju vi i vaš partner delite.

Topaz će vam pružiti hrabrost i mudrost i pomoći će vam da održite jaku, ali nežnu prirodu.

Promovisaće istinu i oproštaj. To je zaista vrlo izvrstan kristal istine, koji će vam omogućiti da vidite istinu u drugima i da istinu održite u sebi.

Energije topaza zrače mir i smirenost, tako da možete očekivati i mirne emocije čak i kada prolazite kroz nešto što je teško u vašem odnosu.

Ovaj kristal će vas inspirisati da budete velikodušni sa svojim emocijama i osećanjima i da ostanete otvoreni, čak i kada stvari ne teku glatko u vezi.

Topaz će vas takođe podsetiti kada treba da usporite, ili kada treba da se povučete. Pokazaće vam kako možete da nastavite čuvajući nadu, ali da ujedno budete predvidljivi.

Još važnije, to će promovisati poverenje i posvećenost u vašem odnosu.

Kako koristiti topaz za postizanje najboljih rezultata?

Za topaz se kaže da je veliki zaštitnik među kristalima. On štiti protiv problema i poteškoća i obezbeđuje fizičku zaštitu od nesreća i požara. Kada nosite topaz oko vrata i blizu vašeg srca, može umiriti u vama emocionalne brige, strahove i zabrinutost. Takođe će vam vratiti osećanje smirenosti.

Kada se nosi blizu tela, topaz vas može osloboditi od loših oznaka i umiriti snažne emocije. Topaz će pojačati svaku energiju koja je usmerena kroz njega, pa je važno biti odgovoran i svestan njegovog nošenja i korišćenja.

Ovaj kristal snažno transformiše jer će vas podići i ojačati sposobnost da pružite ljubav i dobijete ljubav na svim nivoima.

To je umirujući i empatičan kristal koji će vam pokazati kako možete usmeriti svoje energije tamo gde su one najpotrebnije.

Topaz leči, umiruje i napaja. On je promoter oproštaja i istine.

Koristite topaz ako želite da napravite neophodnu promenu i pronađete svoj put.

Topaz i horoskopski znaci

Topaz je zodijački kamen onih koji su rođeni u znaku Strelca, između 22. novembra i 21. decembra, na samom kraju sezone žetve i na početku zime. Ovaj znak je predstavljen simbolom kentaura koja odapinje strele. Strelčevi su optimisti, ljubazni su i avanturistički nastrojeni, a njihov pogled na život je izuzetno pozitivan.

Kažu da je poklon privezak ili talisman od topaza dobar za one koje želimo da sačuvamo. On smanjuje požudu i zavist i daje moć nad divljim životinjama.

Kako se čisti i puni topaz kamen?

Topaz ćete napuniti tako što ćete ga staviti pored Gorskog kristala jer Gorski kristal pomaže da se oslobodi snaga topaza. Čistićete ga pod mlazom vode koja nije ni hladna ni previše vruća.

Može se puniti i na suncu i to ujutru rano ne više od dva sata.

Cena topaz kamena

Topaz je vrlo vredan kristal, tako da ćete za polirani kamenčić topaza morati da izdvojite oko 1000 dinara. Za priveske i ostali nakit od originalnog topaza moraćete da izdvojite oko desetak hiljada dinara. Imperijal topaz je najskuplji od svih.